Istoria Pariurilor Sportive

Istoria Pariurilor Sportive

Determinarea originii pariurilor sportive este o sarcină dificilă.

În forma sa cea mai adevărată, pariul sportiv există de mii de ani, pentru că oamenii au pariat mereu pe rezultatul unui eveniment între doi concurenți. Este foarte cunoscut faptul că mulți împărați romani participau la jocuri de noroc și mai mulți ani în Roma se putea pune un pariu doar la circ sau la curse cu carul. La fel ca în timpurile moderne, ilegalitatea jocurilor de noroc nu a oprit oamenii să participe la ele. Unii dintre cei mai mari vinovați erau chiar împărații înșiși, cu Augustus fiind unul care este frecvent asociat cu jocuri de noroc.

Ceea ce știm drept pariuri sportive moderne este un pic mai definit, cu toate acestea, avându-și originle în pedestrianism, care este, în esență, o cursă de mers pe jos. Pedestrianism fost extrem de popular la începutul secolului al 19-lea în Anglia și rapid a mers mână în mână cu jocurile de noroc. Legătura cu jocurile de noroc au devenit atât de răspândită că Asociația Atletică a Amatorilor a fost fondată în 1880 pentru a ajuta la oprirea meciurilor aranjate și a altor tactici concepute pentru a influența rezultatul evenimentelor.

În timp ce pedestrianismul trecea printr-un val de impuls în Europa, s-a ramificat și în alte țări – în mare parte din cauza jocurilor de noroc corelate cu acesta, inclusiv Statele Unite ale Americii. Dar, așa cum istoria ne-a arătat mai mereu, acolo unde există bani, există, de asemenea, caractere dezgustătoare, și curând pedestrianismul a primit integritatea wrestling-ului modern profesionist. Din fericire pentru cei cărora le plăcea să parieze, declinul pedestrianismului a coincis cu creșterea jocului de baseball și în curând acesta a devenit alegerea pariorilor. Ca și concurenții din pedestrianism, jucătorii de baseball au aranjat și ei meciuri pentru profit și cu mai mult de 40 de ani înainte de bine cunoscutul Black Sox Scandal din 1919, Louisville Grays au aranjat meciuri chiar și în 1877.

Este important să reținem că pariurile sportive erau văzute diferit la sfârșitul anilor 1800, pentru că la 9 decembrie 1894, Washington Post’s Baseball Notes a spus următoarele despre managerul Chicago Colts Cap Anson: “Unchiul Anson a început deja să facă pariuri pe poziția pe care Chicago Colts o va avea în cursa pentru National League Pennant anul viitor. El a pariat 100$ cu câteva zile în urmă că echipa sa va termina mai sus în clasament decât Pittsburgh Pirates.” Inutil să spunem, acest lucru nu ar fi deloc ok în zilele noastre, dar la sfârșitul anilor 1800 singura preocupare era aranjarea meciurilor. Un antrenor să parieze că echipa sa se va descurca mai bine decât alta era perfect acceptabil.

Aranjarea meciurilor de baseball a fost în mod constant discutată și a fost la World Series 1919 când lucrurile s-au descoperit, pentru că favorita White Sox a pierdut în fața Cincinnati Reds și opt jucători, inclusiv “Shoeless” Joe Jackson a fost banat pe viață. Implicarea lui Jackson în aranjarea meciurilor a fost mult dezbătută, iar printre cei în favoarea întoarcerii sale se numără politicieni precum Trent Lott, John McCain, și Strom Thurmond; împreună cu jucători precum Ted Williams, care a plătit pentru un avocat din propriul buzunar pentru a lucra la întoarcerea lui Jackson.

Baseball a rămas regele pariurilor sportive în 1920, atunci când alte sporturi au început să vadă o creștere în popularitate, care în mod natural a condus la o creștere a pariurilor în timpul așa-numitei “Epoci de Aur” a sportului. Problema cu pariurile sportive în acea perioadă a fost că se paria cu cote și dacă unui parior îi plăcea un favorit, atunci el putea risca 10$ sau 20$ pentru a câștiga un dolar. Totul s-a schimbat odată cu introducerea ”point spread”.


Comentarii

 • Andrei  
  July 12, 2015

  Frumos articol, multe lucruri nu le stiam.

Lăsați un comentariu

 

ACEASTA VESTE AR PUTEA FI DE INTERES PENTRU TINE

 • 185x142
  Filmul finalei Australian Open 2018: Cum
  Așteptarea dureroasă a Carolinei Wozniacki s-a încheiat după ce domnișoara de onoare din tenis a reușit să câștige la Australian Open 2018. Superstarul danez este pe punctul de a se clasa pe primul loc după ce a învins-o pe Simona Halep într-una ... citeste mai mult
 • 185x142
  Miza e primul loc la Australian Open pen
  MELBOURNE, Australia (AP) - Pentru a doua oară în turneu, Simona Halep s-a confruntat cu puncte de meci și a știut că o greșeală ar însemna o ieșire din Australian Open și pierderea probabilă a primului loc în clasament. Pentru a doua oară în m... citeste mai mult
 • 185x142
  Programul Australian Open: Simona Halep
  Organizatorii de la Australian Open 2018 au anunțat programul pentru sâmbătă al turneului de la Melbourne, iar meciul care ne interesează este cel al Simonei Halep! Jucătoarea de 26 ani, aflată pe locul 1 WTA, va juca vineri spre sâmbătă noap... citeste mai mult