Zsolt Torok și Vlad Căpușan, Aproape de o Premieră Mondială în Everest

Zsolt Torok și Vlad Căpușan

Alpiniștii Vlad Căpușan și Zsolt Tork se află în acest moment în fața unei adevărate premiere mondiale în munții Himalaya. Cei doi au plecat luni seara spre Kathmandu, pornind într-o aventură dificilă și foarte periculoasă.

Ce este vârful Pumori

Obiectivul celor doi este să deschidă o rută nouă (premieră la nivel mondial) pe fața de sud-est a vârfului Pumori, de 7.162 metri, din zona Everest, una dintre cele mai impresionante piramide himalayene. Este fața de pe care au fost desprinse acele avalanșe fatale care au lovit tabăra de bază a Everestului când a început sezonul de primăvară din 2015.

În trecut, au mai existat două tentative ale unor alpiniști români de a cuceri vârful Everest urcând prin acest loc. Acestea au fost realizate de Horia Colibășanu și Cornel „Coco” Galescu, ca parte a unor expediții internaționale, dar expediția lui Vlad și Zsolt va fi prima 100% românescă.

Experiența celor doi

Cei doi mai au experiențe notabile și rezultate remarcabile pe Himalaya. Anul trecut, în toamnă, cei doi au cucerit, în premieră mondială, vârful Peak5, de 6.421 metri. Ei au mai realizat câteva premiere românești pe vârful dificile din punct de vedere tehnic: Kyajo Ri, de 6182 metri, dar și Cholatse, de 6441 metri. În configurația altor echipe de alpiniști, eu au în palmares și alte rezultate exemplare, pe alte vârfuri mari.

Cumulat, cei doi au peste 20 de ani de experiență în expediții pe munți foarte înalți, inclusiv în Himalaya. Vârful Pumori este foarte puțin frecventat, chiar și pe ruta normală, iar pericolele există peste tot și îi vor pândi peste tot pe români. Să deschizi o nouă rută pe un munte atât de dificil și înalt, aflat foarte aproape de Everest, este o misiune riscantă, cu un potențial extrem de ridicat de recunoaștere, care, dacă va reuși, va duce alpinismul românesc la un cu totul alt nivel.

În anul 2013, Zsolt Torok a condus expediția românească ce a ajuns pe Nanga parbat, un vârf de 8126 metri, aceasta fiind considerată cea mai ridicată performanță a alpinismului românesc. Printre altele, Zsolt este unul dintre cei mai apreciați alpiniști români la nivel mondial, el fiind realizator al multiple premiere, inclusiv Trilogia Alpilor, K2, și Maratonul Marilor Pereți.

Ce spun alpiniștii despre acest proiect

În 2016, el a escaladat cinci vârfuri în regiunea Himalaya. ”De data aceasta, vom urca un singur vârf, dar aceasta va avea tot ce ne putem imagina, sau nu ne putem imagina”, a postat acesta pe contul său de Facebook. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile, pentru că cei doi sunt acum în perioada de aclimatizare. Ieri, se aflau la Namche Bazar, Vlad Căpușan comentând pe Facebook: „Optimiști pentru ascensiune”.

Lăsați un comentariu

 

ACEASTA VESTE AR PUTEA FI DE INTERES PENTRU TINE

 • 185x142
  Filmul finalei Australian Open 2018: Cum
  Așteptarea dureroasă a Carolinei Wozniacki s-a încheiat după ce domnișoara de onoare din tenis a reușit să câștige la Australian Open 2018. Superstarul danez este pe punctul de a se clasa pe primul loc după ce a învins-o pe Simona Halep într-una ... citeste mai mult
 • 185x142
  Miza e primul loc la Australian Open pen
  MELBOURNE, Australia (AP) - Pentru a doua oară în turneu, Simona Halep s-a confruntat cu puncte de meci și a știut că o greșeală ar însemna o ieșire din Australian Open și pierderea probabilă a primului loc în clasament. Pentru a doua oară în m... citeste mai mult
 • 185x142
  Programul Australian Open: Simona Halep
  Organizatorii de la Australian Open 2018 au anunțat programul pentru sâmbătă al turneului de la Melbourne, iar meciul care ne interesează este cel al Simonei Halep! Jucătoarea de 26 ani, aflată pe locul 1 WTA, va juca vineri spre sâmbătă noap... citeste mai mult