Cum funcționează transferurile în fotbal – de la căutare la semnare

Cum funcționează transferurile în fotbal - de la căutare la semnare

Sezonul de transferuri din vară a început, oferind o ușoară stare euforică pentru următoarele 3 luni, prin prisma faptului că titlul poate fi stabilit chiar înainte ca etapele să înceapă. Evident, transferurile nu vor fi făcute publice prea curând, ieșind din raza fanilor care se străduiesc să ghicească ce noi personaje vor apărea în culoarea echipei favorite.

Deci, cum funcționează?

Vom trece în revistă toată anatomia transferurilor din fotbal, de la căutarea jucătorului până la semnarea contractului, conform spuselor celor din interior.

Căutarea

Succesul managerului este direct proporțional cu transferurile realizate de acesta, proces care nu este deloc ușor. Intervalul de timp dintre găsirea sau convingerea jucătorului și semnarea contractului de către acesta poate dura zile întregi, luni sau chiar ani în unele cazuri. “Cercetașii sunt acolo pe orice tip de vreme, la orice oră”, a spus Michael Calvin, autorul cărții The Nowehere Men. “Sunt aceia care conduc la miezul nopții cu o placintă într-o mână și cu cealalaltă pe volan”.

Vorbind de “The Footballers’ Footbal Show” din anul 2014, Calvin a dezvăluit cum David Moyes ar fi dorit 50 de rapoarte cu cele mai targetați jucători scrise de către 10-12 căutatori de jucători în timp ce lucra la Everton. “Moyses a avut ceea ce se numea “Lista de verificare MOT” care spunea că există 12 criterii de alegere pentru fiecare poziție într-o situație optimă”, a spus Calvin. “Acesta are în jur de 5000 de rapoarte pentru aproxmativ 1000 de jucători.”

Acesta nu este un meci de Football Manager. Abilitatea de a juca fotbal este printre cele mai importante, însă uneori este doar jumătate din motivul pentru care un jucător este căutat, iar cei care vânează jucători sunt foarte atenți și la expresivitatea jucătorului, fie la body-language-ul de la antrenamente, fie atunci când celebrează marcarea unui gol. Șeful celor del a MK Dons, Karl Robinson, a spus la “Sky Bet’s Art of Scouting Series” că: “Nu există un vânător de jucători care să fi văzut 10 meciuri și să știe ce face, vă pot promite acest lucru”.

Un club din Premier League are, probabil, în jur de 10-15 vânători în total, însă cel care este în conducere are relații strânse cu managerii echipelor, fiecare dintre aceștia având o viziune comunp în ceea ce privește activitatea transferurilor.

Mii de kilometrii, mii de jocuri, mii de jucători care nu se potrivesc criteriilor. Există și o variantă mai ușoară de a-i vâna?

Majoritatea cluburilor folosesc baze de date pentru statistica, paralele; Prozone, WyScout, Scout7, DataScout, chiar și o versiune apropiată celei din Football Manager, însă este posibil ca un calculator să înlocuioască complet pixul și foaia?

Vânătorul de jucători al echipei West Brom, Mel Johnson, a spus la Art of Scouting series: “Trebuie să te duci la meciuri și trebuie să ai curaj, nu poți urmării un meci pe laptop, e imposibil.”

Chiar și cele mai mici imperfecțiuni ale camerei de filmat pot influența percepția, exact cum îi explica Gary Neville lui Graham Hunter la The Big Interview: “Multă lume vede meciul, dar nu îl urmărește”

Investigarea

Utilizarea vânătorilor și targetarea jucătorilor. Ce urmează? Mai multă investigare. “Sunăm managerul și îi cerem detalii, ne formăm o imagine asupra jucătorului, sunăm agentul și ne interesăm de ce fel de personalitate are,” a spus Robinson, șeful celor de la Dons’.

Agentul și jucătorul vor fi conștienți de interesul clubului cu mult înainte ca oferta să fie realizat; rareori se întâmplă ca în fotbalul modern ca jucătorul să fie luat prin surprindere. Agentul de la World in Motion, James Lippett a spus: “Clubul va dori întotdeauna să știe dacă acesta are vreo șansă la achiziționarea jucătorului, altfel ar părea stupid.”

“Conversația cu agentul deobicei decurge în felul următor: 1) Cât va costa jucătorul? 2) Cât mai durează până la expirarea contractului? 3) Cât vrea să câștige jucătorul? 4) Cât câștiga acesta momentan? și 5) Care este situația lui în viața personală și familială?”

“În mod normal ar trebui să fie 3 sau 4 cereri trimise prin e-mail”, a adăugat acesta. “Cererea inițială este refuzată în 99.9% din cazuri. A doua se apropie, iar apoi urmează două sau trei cereri finale. Este exact ca un joc de poker.”

Transferul jucătorului

Ofertă trimisă, ofertă acceptată: jucătorul Y se apropie de clubul X. Eceptând faptul că nu se apropie mai deloc.

‘Termenii personali’ moderni reprezintă mai mult decât un salariu, chiar și cel mai mic dezacord poate înlătura transferul.

În timp ce managerii vorbesc despre fotbal, șefii și directorii vorbesc despre bani; asta include salariul, semnăturile taxelor și bonusurilor, precum cele pentru meciurile câștigate și goluri înscrise, însă în afară de asta jucătorii și agenții pot cere orice.

În luna aprilie, oricine poate deveni agent. Trebuie doar să treci cu £500 pe lângă un punct de securitate FA și ești înregistrat. Se zvonește că sunt peste 1,300 în UK pentru aproape 4,000 de jucători profesioniști, însă mulți agenți noi nu au clienți.

Începătorii speră la o bucățică din creșterea financară a fotbalului, însă pe piață numai 10% câștigă o mulțime de bani, restul luptă pentru mârunțisuri.

“Ce mașină va primii jucătorul?” a spus Lippett. “Dacă un jucător se mută peste hotare, poate fi vorba de o indemnizație de relocare. Ocazional, jucătorii vor cere ajutor și sfaturi pentru școlarizare sau orice alte lucruri”.

Cariera unui fotbalist este trecătoare, astfel că jucătorii și agenții for încerca să ceară cât mai mult de la cluburi.

Barry Fry, directorul de la Peterborough United, are un alt punct de vedere. “Cererile inițiale ale agenților sunt strigătoare la cer,” a spus acesta. “Câțiva agenți nu au văzut niciodată clienții lor lovind mingea, ceea ce este dezgustător”

“Aceștia nu sunt interesați de dezvoltarea lor, decât de ceea ce pot ei să câștige de pe urma clienților (agenții sunt obișnuiți să ia deobicei 5% comision, cu toate că noile reguli FIFA prevăd doar 3%).”

“Noi le spunem jucătorilor: ‘Nu veți deveni milionari când ajungeți la Peterborough, asta se va întâmpla când veți pleca de la noi.’ Consider că o mulțime de manageri din Premier League au spus lucruri similare jucătorilor pentru a-i convinge să semneze contractul.”

Realitatea este următoarea: jucătorii se luptă să ajungă în vârf cât mai repede, un lucru care îi face să devină ‘tinere talente’ la prima apariție.

Conform spuselor lui Lippet, cererile și ambiția diferă semnificativ și depind de succesul acestora. “Dacă un jucător are succes și este deja foarte bogat, viața personală este grozavă,” spune acesta. “Dacă jucătorul nu a avut parte de un eșec financiar, sau nu a avut succes, partea financiară poate fi cel mai important lucru. Ambiția și logistica pot trece pe locul doi în acest caz.”

“O mulțime de jucători trăiesc în alt oraș și este necesar să călătorească ore întregi în alt oraș pentru antrenamente. Mulți jucători de fotbal duc o viață solitară și singură, lucru pe care oamenii nu prea îl observă în majoritatea cazurilor.”

Clauzele și confirmarea

Termenii personali sunt gata, însă mai există puncte de poticnire. Clauza de reziliere este acum mai mult un fragment din vocabularul fotbalului, însă ce rol are?

Luăm spre exemplu clauza de reziliere a lui Pedro de £135 milioane de la Barcelona, acum fiind £22m, sau cea a lui Fabian Delph de £8 milioane pentru că a semnat un nou contract cu Aston Villa. Clauzele au rolul de a proteja jucătorii, clubul sau ambele.

Înainte să semneze pentru Sunderland, Buzz Aldrin și fundașul suedez Stefan Schwarz le-a fost interzisă plecarea în spațiu din motive de siguranță, după ce unul dintre cei care i-a sfătuit le-a oferit un zbor comercial în afara atmosferei în anul 1999, în timp ce Harry Redknapp i-a sfătuit pe cei de la Crystal Palace să pună o interdicție în clauza.

Verificarea medicală este extrem de importantă. Când vine vorba de o sumă mare de bani, urmează și un proces riguros în vederea identificării unei accidentări ascunse sau slăbiciune care poate transforma milioanele clubului într-o simplă echipă de jucători slabi.

Sunt cazuri în care jucătorii eșuează la partea medicală și totuși continuă. Dominic Matteo a semnat pentru Leeds, venit de la Liverpool, în anul 2000 pentru aproximativ £5 milioane cu toate că verificarea medicală a fost negativă.

După ce verificarea medicală s-a terminat, mai rămâne de trimis hârtiile care relatează faptul că transferul s-a realizat cu succes înainte de deadline, urmate de publicarea în presă.

Lăsați un comentariu

 

ACEASTA VESTE AR PUTEA FI DE INTERES PENTRU TINE

  • 185x142
    Filmul finalei Australian Open 2018: Cum
    Așteptarea dureroasă a Carolinei Wozniacki s-a încheiat după ce domnișoara de onoare din tenis a reușit să câștige la Australian Open 2018. Superstarul danez este pe punctul de a se clasa pe primul loc după ce a învins-o pe Simona Halep într-una ... citeste mai mult
  • 185x142
    Miza e primul loc la Australian Open pen
    MELBOURNE, Australia (AP) - Pentru a doua oară în turneu, Simona Halep s-a confruntat cu puncte de meci și a știut că o greșeală ar însemna o ieșire din Australian Open și pierderea probabilă a primului loc în clasament. Pentru a doua oară în m... citeste mai mult
  • 185x142
    Programul Australian Open: Simona Halep
    Organizatorii de la Australian Open 2018 au anunțat programul pentru sâmbătă al turneului de la Melbourne, iar meciul care ne interesează este cel al Simonei Halep! Jucătoarea de 26 ani, aflată pe locul 1 WTA, va juca vineri spre sâmbătă noap... citeste mai mult