CURSE PE OCEAN: Marinarii chinezi au parcurs un drum lung în Volvo Ocean Race

Volvo Ocean Race

Descoperă mai multe despre Volvo Ocean Race. Află povestea marinarilor chinezi care au dovedit imposibilul la această cursă în jurul lumii!”

NEWPORT, R.I. – Echipa chineză din Volvo Ocean Race nu ar fi putut să navigheze mai prost – în timpul unui test din septembrie, la mai puțin de o lună înainte ca adevărata cursă să înceapă.

Cu cei mai buni antrenori de curse pe ocean din Franța, Dongfeng Race Team a pierdut un dispozitiv de velă de 15000$ căzând de la bord și un membru al echipei sale, având aceeași soartă, a fost salvat ulterior.

Marinarii chinezi – pe poziția a 2-a în cursa Volvo Ocean Race francezi regretau foarte mult alegerea făcută”, a spus Mark Turner, unul dintre managerii echipei chineze, la o oprire în Newport săptămâna trecută. ”Echipele celelalte, toată lumea, credeau că suntem irelevanți.”

Însă Dongdenf, echipa care include membri ce n-au mai dormit vreodată pe un vas de navigare și nici nu au mar vorbit engleză înainte de februarie 2014, au ajuns în Newport joi, reușind să treacă și de a 6-a etapă a competiței cu o victorie – etapa a început în Itajaí, Brazilia, pe 19 aprilie. A fost a doua oară când echipa a câștigat în concursul de 9 etape în jurul lumii – care acoperă 11 porturi și aproape 39 de mile nautice.

Dongfeng se află acum pe locul 2 la general, cu 17 puncte, la 6 în spatele Abu Dhabi Ocean Racing, care a terminat a doua în etapa a 6-a, la 3 minute și 25 de secunde în spatele chinezilor. Dongfeng a reușit acest lucru în ciuda unui catarg rupt în etapa trecută când plecase din Auckland, Noua Zeelandă spre Itajai, Brazilia, primind o sancțiune la numărul de puncte. Atunci când membrii echipajului au câștigat a treia etapa, ajungând primii la portul lor din Sanya, China, știau că vor realiza ceva imens.

Prima victorie și semnul unei călătorii bune

”Victoria din China le-a arătat sponsorilor de ce suntem capabili”, a spus Turner, care a recunoscut că inițial nu avea așteptări prea mari de la echipa Dongfeng. ”Chinezii, cultural vorbind, vor să câștige. Dar au vrut și marinari chinezi la bordul navei. Acela a fost un risc mare în calătoria spre un program câștigător.” Turner a spus că era scris în contractul echipei să aibă 3 marinari chinezi în echipa de 8 marinari, pentru fiecare etapă. În octombrie, atunci când chinezii au ajuns la start în Alicante, Spania, skipper-ul Charles Caudrelier a refuzat să îi ia la bord.

”El a spus atunci că este nesigur”, a spus Turner. ”Aceste bărci trebuie să aibă cel puțin 3 oameni la tribord mereu. Ar fi fost scenarii când doi dintre membrii echipajului ar fi fost chinezi și neexperimentați, iar Charles nu ar fi putut să gestioneze astfel de situații.”

Cum au recuperat chinezii într-un timp scurt

De la început, a spus Turner, oferind responsabilități atât de mari unor oameni neexperimentați, în anumite momente, ”ar fi fost prea mult” din partea lui Caudrelier, în vârstă de 41 de ani, francezul care a fost parte din echipa Groupama ce a câștigat cursa în 2011-2012.

Liu Xue, cunoscut și ca Black, dar și alți 3 marinari, s-au rotat pe cele două locuri de la tribord. ”În primul nostru antrenament lung, a fost frig, nu am putut să mănânc deloc, barca a fost groaznică, mâncarea a fost groaznică”, a spus Liu vineri. ”După asta, am spus că nu vreau să mai ating vreo barcă vreodată. Niciodată.” Liu a părăsit echipa cu un val de emoții. Dar, după o lună stând departe, a început să îi lipsească viața la bordul micii nave, și nu a vrut să își dezamăgească coechipierii.

”Știam că nu aș fi putut da cu piciorul unei astfel de șanse imense”, a spus el.

Turner a spus că acești noi chinezi erau la cel puțin ”trei Volvo” depărtare de a servi ca cel puțin căpitan de veghe, a treia cea mai mare poziție de pe barcă, dar a adăugat că modul în care aceștia s-au îmbunătățit a fost inspirant.

Un membru francez al echipajului, Kevin Escoffier, a făcut foarte multe gărzi duble în timpul primelor două etape, a spus Turner.

”În timp, chinezii au supra-compensat”, a spus el. ”Concentrarea tuturor a fost să transfere cât mai multe cunoștințe posibil. Acum avem rezultate bune în ciuda unui evident handicap.”

Cum se explică succesul echipei chineze

Chiar și aceste îmbunătățiri nu explică de ce Dongfeng a fost constant cea mai rapidă echipă prin zonele cu vreme foarte slabă. Un avantaj, consideră experții, a fost abordarea perfectă în cultura de nagivație franceză, exact ca și în La Solitaire du Figaro.

”Nu mă surprinde deloc faptul că această echipă câștigă etape”, a spus Ryan Breymaier, considerat unui dintre cei mai buni marinari ai lumii, care s-a antrenat cu francezii. ”Nu există ego în acești marinari francezi. Cu toții au fost în le Fiagaro, singuri, în bărci identice. Asta creează succesul acestei echipe.”

El a adăugat, referindu-se la bărcile folosite în Volvo Ocean Race, ”Toate sunt capabile să termine un VOR 65 în jurul lumii cu doar 2 oameni.”

Breymaier a spus că unii marinari non-francezi au abordat navigația pe ocean cu profesioniști în trimming, helming și alte poziții. El vede această abordare și în alte echipe Volvo.

Sam Davies, skipper pentru echipa SCA, care are un echipaj alcătuit doar din femei, este unul dintre ”absolvenții” le Figaro în această ediție a Volvo. Breymaier a spus că recenta mișcare către ”one design”, sau VOR 65-uri identice, este perfectă pentru abilitățile marinarilor francezi, care sunt capabili de multe succese. ”Într-o barcă one-design, dacă ești încet, este vina ta”, a spus Escoffier, membru al echipei Dongfeng, care a făcut referire la alte ediții Volvo Ocean Race care au folosit bărci total diferite. ”Înainte, era ușor să spui că barca noastră nu este la fel de bună ca a celorlalți. Un motiv este că suntem rapizi în acest Volvo și pentru că întotdeauna căutăm să găsim acel avantaj de 0.05 noduri. Știm că trebuie să fie o soluție. Asta este cultura franceză Figaro.”

Turner a spus că deși erau marinari în flotă care erau noi în Volvo, cele mai multe echipe erau pline de profesioniști în curse pe ocean. Contribuțiile marinarilor chinezi au fost subtile, dar au devenit o mare forță. ”Ei nu lasă pe nimeni singur. Întotdeauna ajută, se ajută între ei, ajută pe toată lumea”, a spus Turner. ”Sunt competitivi, dar este și simțul de succes pe care trebuie să îl arate celor de acasă.”

Cum se vor desfășura ultimele etape

Escoffier a spus că a fost inspirat de spiritul lui Liu și al altor marinari chinezi. ”Uneori ei spun, ”Maine va fi mai bine”, a spus Escoffier, care deține câteva recorduri de naviație transoceanică. ”Este foarte aproape de cultura Zen. Nu există motiv pentru care mâine va fi mai rău ca azi. Această abordare ajută pe toată lumea.” A 7-a etapă a Volvo Ocean Race, stabilită să înceapă duminică, pe ruta dinspre Newport către Lisabona, de 2800 mile nautice, este ultima în care Dongfeng trebuie să își demonstreze abilitățile de navigație pe distanțe lungi, pentru că ultimele două etape sunt mult mai scurte.

Întrebat dacă consideră că există un avantaj între marinarii francezi și chinezi, Escoffier nu a fost definitiv. ”Nu cunosc destui chinezi pentru a putea face o regulă”, a spus el. ”Dar cu ai noștri, mai mult ca sigur, putem crea o poveste frumoasă.”

Cursa se va termina în Gothenburg, Suedia, în iunie.

Lăsați un comentariu

 

ACEASTA VESTE AR PUTEA FI DE INTERES PENTRU TINE

  • 185x142
    Filmul finalei Australian Open 2018: Cum
    Așteptarea dureroasă a Carolinei Wozniacki s-a încheiat după ce domnișoara de onoare din tenis a reușit să câștige la Australian Open 2018. Superstarul danez este pe punctul de a se clasa pe primul loc după ce a învins-o pe Simona Halep într-una ... citeste mai mult
  • 185x142
    Miza e primul loc la Australian Open pen
    MELBOURNE, Australia (AP) - Pentru a doua oară în turneu, Simona Halep s-a confruntat cu puncte de meci și a știut că o greșeală ar însemna o ieșire din Australian Open și pierderea probabilă a primului loc în clasament. Pentru a doua oară în m... citeste mai mult
  • 185x142
    Programul Australian Open: Simona Halep
    Organizatorii de la Australian Open 2018 au anunțat programul pentru sâmbătă al turneului de la Melbourne, iar meciul care ne interesează este cel al Simonei Halep! Jucătoarea de 26 ani, aflată pe locul 1 WTA, va juca vineri spre sâmbătă noap... citeste mai mult