EXCLUSIV: Octavian Morariu nu va candida la președinția World Rugby

EXCLUSIV: Octavian Morariu nu va candida la președinția World Rugby

Membrul român al Comitetul Olimpic Internațional (CIO), Octavian Morariu, s-a auto-exclus din cursa pentru a deveni înlocuitorul lui Bernard Lapasset în calitate de președinte al Federației Mondiale de Rugby.

El va încerca să își extindă mandatul ca președinte al Federației Europene de Rugby. Morariu a fost văzut ca un candidat serios pentru a -l înlocui pe Lapasset, care a confirmat oficial săptămâna trecută că el nu dorește un al treilea mandat ca șef al Federației Mondiale de Rugby și dorește, în schimb, să se concentreze asupra rolului său în calitate de co-președinte al echipei de participare Parisului la competiția pentru a găzdui Jocurile olimpice și Paralimpice din 2024.

Cine a mai candidat

Fostul căpitan al Angliei, Bill Beaumont, președinte al Uniunii de Rugby, care a pierdut în fața lui Lapasset la ultimele alegeri din Los Angeles, în 2011, este singurul candidat confirmat pentru acest post până în prezent.

Candidații au la dispoziție până sâmbătă (12 martie) să își prezinte dorința de a candida. Alegerile pentru a numi succesorul lui Lapasset vor avea loc la Dublin, pe 11 mai. Morariu, un fost jucător internațional de rugby, a fost președintele Comitetului Național Olimpic din România timp de 10 ani, între 2004 și 2014.

Cine este Octavian Morariu

Românul, în vârstă de 54 de ani, a fost ales ca șef al Federației Europene de Rugby în 2012, înlocuindu-l pe francezul Jean Claude Baque, care a deținut postul timp de 15 ani.

Rugby Europe, care a suferit o modificare de brand din partea Asociației Europene de Rugby în 2014, este de așteptat să propună organizarea alegerilor viitoare în cadrul Adunării Generale de la Paris, în cursul acestui an, atunci când membrii se vor întâlni la Tbilisi, în Georgia, pe 25 iunie.

“Aceasta [președinția Federației Mondiale de Rugby] nu a fost în mintea mea”, a spus Morariu, care a devenit membru CIO în cadrul sesiunii de la Buenos Aires, în 2013.

“Am fost ales președinte al Federației Europene de Rugby în 2012 și am început o revizuire completă și oactualizare completă a Rugby Europe. Mandatul meu se va termina la sfârșitul acestui an și intenționez să iau poziția din nou. Vreau mai întâi să termin ceea ce mi-am propus, cred că așa e corect și nu-mi place să las un lucru neterminat și să merg mai departe. Vreau să creez din Rugby Europe o entitate puternică ce reprezintă o entitate în continuă dezvoltare în Europa, iar acest lucru este obiectivul meu acum în ceea ce privește rugby.”

Despre Organizația Mondială de Rugby

Singurii oameni care pot să candideze pentru președinție sunt membri ai Consiliului Federației Mondiale de Rugby, un organism format din 27 de bărbați.

Fiecare membru al Consiliului poate vota la alegeri, iar o simplă majoritate este necesară pentru victorie.

Lapasset a mai condus organizația în 1995 și 1996 și a fost implicat în mai multe schimbări esențiale în acest sport în timpul mandatului său de atunci.

Bărbatul în vârstă de 68 de ani a fost una dintre forțele motrice din spatele faptului că sportul rugby și-a asigurat un loc în programul olimpic pentru Rio 2016 la Sesiunea CIO de la Copenhaga, în 2009, atunci când a fost adăugat, împreună cu golf-ul.

El a supravegheat, de asemenea, un ”re-brand” al Federației Mondiale de Rugby, care a avut loc în 2014.

“Cred că rugby, ca sport, a trecut printr-un proces de dezvoltare imens sub mandatul lui Bernard Lapasset”, a adăugat Morariu.

“Se joacă din ce în ce mai mult la nivel mondial și prezența acestui sport la Olimpiadă îi crește dimensiunea. Acest lucru asigură accesul la alte țări și pe alte piețe, ceea este bine pentru joc.”

Lăsați un comentariu

 

ACEASTA VESTE AR PUTEA FI DE INTERES PENTRU TINE

  • Filmul finalei Australian Open 2018: Cum
    Așteptarea dureroasă a Carolinei Wozniacki s-a încheiat după ce domnișoara de onoare din tenis a reușit să câștige la Australian Open 2018. Superstarul danez este pe punctul de a se clasa pe primul loc după ce a învins-o pe Simona Halep într-una ... citeste mai mult
  • Miza e primul loc la Australian Open pen
    MELBOURNE, Australia (AP) - Pentru a doua oară în turneu, Simona Halep s-a confruntat cu puncte de meci și a știut că o greșeală ar însemna o ieșire din Australian Open și pierderea probabilă a primului loc în clasament. Pentru a doua oară în m... citeste mai mult
  • Programul Australian Open: Simona Halep
    Organizatorii de la Australian Open 2018 au anunțat programul pentru sâmbătă al turneului de la Melbourne, iar meciul care ne interesează este cel al Simonei Halep! Jucătoarea de 26 ani, aflată pe locul 1 WTA, va juca vineri spre sâmbătă noap... citeste mai mult