Factori importanți în analiza unui meci de baschet

La fel cum meciurile de fotbal sunt supuse unor analize sportive înainte de plasarea unor pariuri, meciurile de baschet gravitează deseori în jurul unor factori care pot determina plasarea unui pariu corect și avantajos. În principal, sunt trei tipuri de factori care influențează un meci de baschet:

Factori majori

Factorii majori au deseori ultimul cuvânt de spus în cazul rezultatelor unui meci de baschet. Aceștia sunt:

 1. Componența echipelor – Analiza unui meci de baschet pornește de la pozițiile de centru ale ambelor echipe, implicând evaluarea înălțimii, puterii, recuperărilor și punctelor pe joc, precum și a starurilor echipelor, atacanților și point guard-ului.
 2. Accidentările și suspendările – Acești factori pot schimba puterea unui echipe, mai ales dacă jucătorii care nu vor participa sunt jucători cheie.
 3. Stilul de joc – Trend-ul este acela de a miza pe echipele care au defensivă bună, însă dacă ambele se bazează pe apărare pariurile devin riscante. Echipele ofensive sunt deseori imprevizibile.
 4. Rezultatele ambelor echipe – Compararea rezultatelor ambelor echipe poate determina soarta pariului pe care vrei să îl plasezi.
 5. Raportul meciuri câștigate – meciuri pierdute – Analizează ultimele 10 meciuri jucate de ambele echipe și vei putea trage concluzii determinante.

Factori minori

Deși sunt denumiți „minori”, acești factori sunt demni de a fi luat în calcul în cadrul unor analize sportive pentru că pot înclina balanța și schimba predicțiile.

 1. Rezervele – Deseori rezervele sunt foarte bune și nu este neobișnuit ca acestea să înscrie numeroase puncte. Decât să te bazezi pe o echipă cu un singur jucător fenomenal, mai bine orientează-te pe o echipă echilibrată în ansamblu.
 2. Divizia – Divizia din care face parte o echipă de baschet poate trăda valoarea ei. Se știe că echipele din est nu sunt atât de performante ca cele din vest, astfel că acest factor ar putea fi un punct de plecare în plasarea unui pariu.
 3. Forma echipei – În funcție de numărul de meciuri consecutive jucate la interval de doar o zi sau două, poți evalua starea de oboseală a echipei. Este evident că, dacă va fi obosită chiar, și o echipă foarte bună poate avea un joc dezechilibrat.

Factori indirecți

Cu toate că nu este recomandabil să acorzi foarte multă atenție acestor factori, aceștia pot schimba rezultatele.

 1. Jocul pe teren propriu – Deseori un avantaj, meciurile jucate acasă pot aduce un plus de putere echipei, iar casele de pariuri se folosesc de acest factor în calcule.
 2. Clasamentul performanțelor – Cunoscut drept power ranking, acest clasament este anunțat de NBA în fiecare zi de luni și include performanțele săptămânii trecute pentru a oferi o imagine asupra celor 30 de echipe din NBA.
 3. Norocul

Deși un factor indirect, norocul poate schimba balanța într-o clipă.