FOTBAL: Ceasul ticăie pentru cariera lui Xavi la Barcelona

footboll

Londra – Andrés Iniesta și Xavi Hernández au jucat tiki-taka împreună încă din copilărie. Au crescut mai apropiati ca fratii, se pot gasi unul pe celalalt cu o trecere in vis si au castigat fiecare onoare în ceea ce privește jocul.

Zilele lor împreună sunt numărate.

Treburile lor sunt neterminate pentru că Barcelona are șansa de a mai câștiga încă trei trofee în acest sezon, pe lângă cele 24 pe care le-au câștigat în calitate de părți integrante, atât ale clubului, cât și ale echipei naționale, Spania.

Acum o săptămână, Iniesta a fost huiduit în Amsterdam, în timp ce Xavi era în Qatar, care se întâmplă să fie noua lui casă atunci când sezonul se va termina.

Președintele Barcelonei, Josep Maria Bartomeu, a clarificat faptul că Xavi, la 35 ani, și-a câștigat dreptul de a alege momentul plecării de pe Camp Nou. New York City F.C. ar plăti o avere pentru reputația lui, în vederea promovării acesteia în Major League Soccer, dar semnele arată că Xavi va urma ruta unuia dintre mentorii săi, Pep Guardiola, care a jucat în Doha, Qatar, iar la sfârșitul carierei a devenit antrenor.

Iniesta, care va împlini 31 de ani în luna Mai, încă mai are de alergat mulți kilometrii în tricoul Barcelonei și al Spaniei. Acesta are 590 de apariții la club și 102 la națională, fiind la ceva distanță de cele ale lui Xavi, respectiv 752 și 133.

Ai crede că olandezii îl apreciaza, ci nu îl disprețuiesc pe Inieste. Era, până la urmă, Johan Cruyff care a adus la Barcelona tehnicile de pase și posesie pe care el le-a învățat la Amsterdam club Ajax. În momentul care Inieste a pășit pe teren ca rezervă într-un joc amical între Olanda și Spania, pe 31 martie, o parte din mulțime l-a ironizat.

De ce? Se pare că Iniesta a marcat golul care a câștigat finala Cupei Mondiale din 2010 dintre Spania și Olanda, care a avut loc în Johannesburg.

“Un jucător atât de talentat și o persoană grozavă. Cei care l-au huiduit ar trebui să le fie rușine,” a spus antrenorul olandez, Guus Hidding, reporterilor după ce meciul s-a terminat. Antrenorul Spaniei, Vicente Del Bosque a spus: “Am fost pe banca echipei Spaniei timp de 98 de meciuri. Nu am mai avut niciodată o experiență ca aceasta înainte.”

Hiddink și Del Bosque sunt, acum, destul de în vârstă, au călătorit prin întreaga lume ca jucători și manageri. Dacă comportamentul mizerabil arătat către un jucător atât de admirat ca Iniesta i-a șocat, imaginați-vă cum s-a simțit acesta.

Nu este nici o modalitate de te scuza în ceea ce privește o sportivitate atât de proastă, în special dacă invidia este cauza acesteia. Iniesta și Xavi trebuie să fie puternici – în ciuda faptului că sunt scunzi și nu prea musculoși, aceștia au un stil unic de a juca, mai ales în ceea ce privește ritmul și stilul unic, care nu a mai fost întâlnit în fotbal până acum și care, probabil, nu va fi întrecut foarte curând.

Da, Barcelona are mai mulți jucători care atrag privirea. Jucătorul brazilian, Ronaldinho și argentinianul Lionel Messi sunt campioni la înscrisul golurilor, aceștia fiind doar câteva exemple din arsenalul Barcelonei. Cu siguranță Carles Puyol a fost jucătorul de “oțel” în linia de apărare a Barcelonei, acesta ținea jucătorii împreună în timp ce mijlocașii mențineau tempoul și atacanții se impuneau în linia ofensivă.

Dar, înainte ca Xavi să se îndrepte către zona deșertică, ar trebui să privim oportunitățile rămase pentru a-l privi jucând în spatele liniei ofenisive formată din Messi, Neymar și Lui Suárez. Poate că Xavi se va reîntoarce într-o bună zi la Barcelona ca antrenor, urmând exemplul lui Guardiola.

Viziunea mea personală în ceea ce privește ultimele momente ale lui Xavi este că acestea au fost în mai 2011, pe stadionul Wembley, la Londra. A fost mai mult ca un joc acasă pentru Manchester United împotriva Barcelonei, meci care a avut loc în finala Champions League.

Managerul celor de la United, Alex Ferguson, a instruit echipa să blocheze jocul Barcelonei astfel încât aceștia să nu își poată construi jocul ritmic și hipnotic, specific acestora, tiki-taka. “Pune-ți presiune pe ei și îi țineți în propriul teren cât de mult puteți”, a spus Ferguson.

Pentru o perioadă jocul a funcționat. Acela a fost momentul perfect pentru ca Xavi să dovedească faptul că el este pulsul echipei sale, stabilind tempoul pentru Barça poziționându-se în fața propriei defensive.

Cu fiecare minut, Xavi câștiga controlul jocului, și ușor, ușor, a adus echipa în ofensiva. Statisticile sunt deobicei calea cea slabă a omului de a descrie arta sportului, dar de această dată calculatorul a imprimat foarte bine felul în care Xavi a conturat finalul.

Acesta a dat 136 de pase, 9 din 10 au fost perfect trimise. Iniesta a dat 107 pase și Messi 91. Dar Xavi a fost cel care a dirijat întregul joc, acesta a trimis mai multe pase decisive decât primii 3 jucători ai lui United la un loc, respectiv Rio Ferdinand, Wayne Rooney și Ryan Giggs.

Barcelona a câștigat în cele din urmă finala, cu 3-1. Pedro, Messi și David Villa au marcat pentru catalani și Wayne Rooney pentru Manchester. Messi a avut un atac impecabil, iar jocul construit de Iniesta atragea atentia destul de des.

Ferguson, antrenorul învins, a mărturisit că va trebui să plece înapoi la tabla de desenat pentru a vedea ce ar fi putut să faca ca antrenor pentru a-și aduce echipa la un nivel asemnănător. Dacă Xavi și Iniesta au spus ceva în seara aceea pe Wembley, am uitat, însă nu e ușor să uiți cum au jucat în acel meci.

“Trebuie să faci ceva extra, nu doar să câștigi,” a spus într-un interviu pentru UEFA. “În fotbal, rezultatul e un impostor. Dominanța și controlul dintr-un meci sunt adevăratele lucruri care contează.” Cei ca noi, care scriem pentru a ne duce traiul invidiem lucrul acesta. Una este să ai talent, dar alta este să auzi un om cu o asemenea experiență și care creează tempoul să își explice munca într-o astfel de manieră/ Savurează lunile următoare, pentru că atunci când Xavi va pleca, s-ar putea să nu mai vedem o echipă precum acesta și Iniesta prea curând.

Lăsați un comentariu

 

ACEASTA VESTE AR PUTEA FI DE INTERES PENTRU TINE

 • 185x142
  Filmul finalei Australian Open 2018: Cum
  Așteptarea dureroasă a Carolinei Wozniacki s-a încheiat după ce domnișoara de onoare din tenis a reușit să câștige la Australian Open 2018. Superstarul danez este pe punctul de a se clasa pe primul loc după ce a învins-o pe Simona Halep într-una ... citeste mai mult
 • 185x142
  Miza e primul loc la Australian Open pen
  MELBOURNE, Australia (AP) - Pentru a doua oară în turneu, Simona Halep s-a confruntat cu puncte de meci și a știut că o greșeală ar însemna o ieșire din Australian Open și pierderea probabilă a primului loc în clasament. Pentru a doua oară în m... citeste mai mult
 • 185x142
  Programul Australian Open: Simona Halep
  Organizatorii de la Australian Open 2018 au anunțat programul pentru sâmbătă al turneului de la Melbourne, iar meciul care ne interesează este cel al Simonei Halep! Jucătoarea de 26 ani, aflată pe locul 1 WTA, va juca vineri spre sâmbătă noap... citeste mai mult