FOTBAL: Cluburile au nevoie de academii

Cluburile au nevoie de academii

Selecționerul echipei naționale, Daum Cristoph, a declarat recent la Cluj că educația este cea care va mișca România și o va propulsa înainte, atât în fotbal, cât și în restul societății. El a precizat că este vitală crearea de academii pe lângă cluburi și că fotbalul ar trebui revitalizat.

De ce este nevoie de educație în fotbal

El a oferit, ca și exemplu, probabil cea mai ascendentă creștere din fotbalul recent, și anume Academia de Fotbal a faimosului Hagi, despre care a spus că dacă nu va fi percepută ca un model și un exemplu pentru celelalte cluburi de fotbal din țară, atunci nu se va putea da startul procesului de schimbare a mentalității generale din acest sport. „Lucrurile trebuie sa evolueze”, a precizat el.

Pentru a veni în sprijinul acestor argumente, Daum a mai discutat despre majoritatea schimbărilor apărute în Germania în fotbal, despre care, a menționat, au avut startul prin anii 2000. Primele lor rezultate au venit după 10 ani, apoi în 2014, la Cupa Mondială.

Ce a spus Daum

„Germania a văzut schimbări enorme în anii 2000 și au avut rezultate excelente în 2010, în Africa de Sud. Au fost 10 ani de schimbări de procese și mentalitate în academiile care dezvoltau jucători. Ne-a luat 10 ani să schimbăm gândirea și jocul, iar rezultatele au venit abia 14 ani mai târziu, în Brazilia. România trebuie să treacă prin acest lung proces de schimbări – nu există altă cale, nu există scurtături (…) Nu există o pastilă magică, jucătorii nu cresc în copaci, trebui educați.”

Selecționerul a mai precizat că, din experiența lui, procesul trebuie analizat și construit pe parcursul celor câțiva ani care urmează și că este nevoie de răbdare cu jucătorii care sunt pe teren acum. Situația reală a fotbalului românesc din acest moment este dezastruoasă, dar trebuie analizată la rece, pentru că acum există înfrângeri și în fața unor echipe mici, fără tradiție.

”Acum, în 2017, pierdem cu echipa de tineret în fața Liechtenstein și Azerbaidjan. Voi ați auzit de echipele astea, cum că ar juca fotbal de mare clasă? Noi totuși pierdem.”

Daum Christoph a fost întrebat care este opinia lui cu privire la infrastructura sportivă, el declarând că este la pământ, iar în vestul Europei echipele de primă ligă au condiții excelente de antrenament. El a mai spus că există, desigur, investiții care pot fi lăudate, precum Arena Națională, stadioanele din Cluj, Craiova, dar că situația, per ansamblu, ar trebui să se prezinte într-o manieră mai bună.

România are 60% jucători străini în prima ligă

Daum a vorbit despre procentul imens de jucători străini ce există în cluburile de fotbal din România, dar și despre faptul că această soluție nu mai este atât de câștigătoare și eficientă pe cat s-ar considera în acest mediu fotbalistic. „Există un procent prea mare de jucători străini în prima ligă, nu ai ce să vinzi, nu se pot face bani”, a precizat Daum.

Selecționerul a mai discutat și despre posibilitățile tinerilor de a pleca în alte țări pentru a studia în condiții mai ridicate, afirmând că țara noastră ar trebui să se responsabilizeze în această privință.

„România trebuie neapărat să investească masiv în educație – în academii de fotbal, în școli. Tinerii poate că vor părăsi țara și astfel vor primi educație în Spania, Angla, Italia, ceea ce înseamnă că pasăm responsabilitatea. Noi cine vom fi atunci? E responsabilitatea noastră”, a precizat Daum.

El a reamintit faptul că, pe vremea lui Ceaușescu, celelalte țări priveau către România cu respect, atunci când Comâneci participa la olimpiadă. ”Gloria trecută nu ne ajută cu nimic, dacă noi acum nu suntem în stare să mai câștigăm ceva”, a spus el. „Trebuie să găsim rezolvarea la această problemă. La Cluj îmi place ce se întâmplă. UBB a preluat echipa, sper să funcționeze”.

Încheiere

Cristoph Daum a vorbit joia trecută la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB. Discuția s-a axat pe teme precum management sportiv, comunicare, sport, principii și ce se poate aplica cu succes în fotbal.

Dacă urmărești Sportive-Pariuri.com săptămânal, nu uita că pe site avem colaborări cu case de pariuri online din Romania și poți prinde cele mai bune oferte. Citește știrile săptămânale și folosește platforma noastră pentru a găsi cele mai bune cote de la cele mai căutate site-uri de pariuri!

Lăsați un comentariu

 

ACEASTA VESTE AR PUTEA FI DE INTERES PENTRU TINE

  • Filmul finalei Australian Open 2018: Cum
    Așteptarea dureroasă a Carolinei Wozniacki s-a încheiat după ce domnișoara de onoare din tenis a reușit să câștige la Australian Open 2018. Superstarul danez este pe punctul de a se clasa pe primul loc după ce a învins-o pe Simona Halep într-una ... citeste mai mult
  • Miza e primul loc la Australian Open pen
    MELBOURNE, Australia (AP) - Pentru a doua oară în turneu, Simona Halep s-a confruntat cu puncte de meci și a știut că o greșeală ar însemna o ieșire din Australian Open și pierderea probabilă a primului loc în clasament. Pentru a doua oară în m... citeste mai mult
  • Programul Australian Open: Simona Halep
    Organizatorii de la Australian Open 2018 au anunțat programul pentru sâmbătă al turneului de la Melbourne, iar meciul care ne interesează este cel al Simonei Halep! Jucătoarea de 26 ani, aflată pe locul 1 WTA, va juca vineri spre sâmbătă noap... citeste mai mult