FOTBAL Feminin: Cupa Algarve și POVESTEA Portugaliei

fotbal feminin

LAGOA, Portugalia – În ultimii 12 ani, echipa gazdă a Cupei Algarve a pus mare accent pe cum se vor simți vizitatorii.

În fiecare primăvară, atunci când cele mai bune echipe de fotbal feminin din lume călătoresc spre zonele calde ale acestei regiuni pentru unul dintre cele mai mari turnee ale acestui sport, jucătorii echipei Portugaliei vorbesc entuziasmați despre oportunitatea de a vedea star-urile acestui sport.

Nu pentru a juca împotriva lor – ci pentru a-i vedea. Până la urmă, evenimentul cu 12 echipe a avut trei grupe de 4 echipe, și în timp ce Grupele A și B au fost pline de echipe precum SUA, Germania și Suedia, Grupa C a fost versiunea Algarve a ligii recreaționale: cu echipe precum Irlanda, Polonia și Islanda, dar și Portugalia. Ele au jucat una cu cealaltă, dar le este interzis, după regulament, să joace în meciurile de top.

”Am stat uneori în stand-uri să îi vedem”, a spus o atacantă a Portugaliei în această săptămână. ”A fost o onoare, desigur. Dar a fost aproape pe cât s-a putut.”

FIFA schimbă regulile pentru Cupa Mondială de Fotbal Feminin

Acum ei sunt și mai aproape. Dat fiind faptul că FIFA a mărit numărul de echipe de la Cupa Mondială de Fotbal pentru Femei de la 16 la 24, Algavre, care a fost pentru foarte mult timp un eveniment ”de încălzire”, s-a schimbat și el. Încă sunt 12 echipe aici care vor juca fotbal în următoarele 8 zile, dar anul acesta toate 12 sunt eligibile pentru câștigarea turneului. Și, în sfârșit, echipe mai mici precum Portugalia vor avea o șansă să concureze cu giganții.

”Cupa Algarve este Cupa Mondială pentru noi”

”Să fim sinceri, asta este Cupa Mondială pentru noi”, a spus Carolina Mendes, un atacant al Portugaliei. Nu este o hiperbolizare; cu un an în urmă în această perioadă, Portugalia se pregătea pentru meciul de deschidere cu Algavre, împotriva Austriei, după ce jucase cu Rusia și Coreea de Nord. Cu un an înainte de asta, jucase cu Mexic, Ungaria și Țara Galilor.

Anul acesta, Portugalia – pe locul nr. 42 la nivel mondial – va juca inițial cu Franța (nr. 3 mondial), apoi cu Japonia (nr. 4 mondial), dar și cu Danemarca (nr. 16).

Echipe noi la Algarve

Schimbarea formatului este esențială, pentru că le permite celor care organizează Cupa Algarve la fotbal feminin să îmbunătățească major calitatea terenului. Anul acesta, spre exemplu, Elveția, care este o echipă în plină ascensiune, s-a calificat pentru prima ei Cupă Mondială – și va juca și la Cupa Algarve. Va avea oportunitatea de a juca cu SUA și Norvegia (dar și cu o altă echipă a grupei C, Islanda).

Ce oferă Cupa Algarve

”Turneul [Cupa Algavre] acesta este foarte important pentru antrenamentul nostru, și cred că intensitatea jucătorilor noștri crește constant”, a spus Ramona Bachmann, un atacant elvețian. ”Am auzit foarte multe lucruri excelente despre acest eveniment și, până acum, totul aici a fost excelent.” Sunt foarte multe lucruri frumoase legate de Algarve: Hotelurile din zona de resorturi sunt foarte multe și foarte moderne, facilitățile de antrenament sunt decent și stadioanele sunt, în general, foarte primitoare, dar suficiente. Nu sunt foarte mulți fani – anul trecut, la finala de la Faro s-au adunat circa 600 oameni – însă antrenorii echipelor naționale apreciază abilitatea de a petrece timp esențial cu echipele lor pentru a lucra la tactică înainte de a pune în aplicare acele planuri în meciuri împotriva unor adversari puternici.

Apoi mai este și vremea. Marți, care a fost relativ reprezentativ, a însorit cu temperaturi de circa 21 grade Celsius.

”În Potsdam, nu cred că este chiar așa”, a spus Jennifer Crammer, jucătoare a Germaniei, referindu-se la orașul de lângă Berlin unde ea joacă fotbal la clubul de care aparține. (Avea dreptate, ploua și erau circa 5 grade Celsius).

Fotbal feminin vs Fotbal masculin în Portugalia

Jucătoarele de fotbal feminin ale Portugaliei realizează că prezența lor în Cupa Algavre nu modifică în vreun fel calitățile turneului. În timp ce echipa de fotbal masculin a Portugaliei este bine-cunoscută și bine respectată la nivel mondial – Cristiano Ronaldo este prin cei mai buni jucători din lume – echipa feminină s-a chinuit mereu să aibă un impact cât de cât mediu la nivel național.

Primul meci al echipei de fotbal feminin din Portugalia a avut loc abia în 1981, ceea ce înseamnă că a luat naștere la 15 ani după ce echipa de fotbal masculin a terminat a 3-a la Cupa Mondială din 1966.

Povestea jucătoarelor de fotbal portugheze

”Uneori le spun oamenilor că joc fotbal, iar ei spun: ”Oh, nu știam că Portugalia are o echipă de fotbal feminin”, a spus Mendes. ”Acest turneu va fi excelent, pentru că oamenii ne vor vedea și vor vedea că Portgualia joacă împotriva echipelor mari.”

Jucătoarele portugheze sunt realiste. Medes a spus că nici măcar nu s-a pus problema câștigării Cupei Algavre – sau măcar a câștigării unui număr mare de meciuri. În timp ce foarte multe țări din Europa au un număr din ce în ce mai mare de jucători care trec în ligile profesioniste, echipa Portugaliei are doar câteva jucătoare care sunt full-time dedicate fotbalului. Nici una dintre ele nu joacă în Portugalia.

Borges, care joacă pentru echipa de fotbal feminin a Chelsea, și Mendes, care este împreună cu Rossiyanka în Rusia, reușesc să se întrețină din sport, însă Olga Freitas, atacant, joacă și rugby la Porto University, acolo unde studiază științele sportului. Filipa Rodrigues, fundaș, este antrenor pentru echipe de copii.

Starea actuală a echipei

Finanțarea din partea Federației de Fotbal portugheze a fost mai mare în ultimii ani, dar încă este cu mult sub ceea ce primește echipa de fotbal masculin. Echipa de fotbal feminin nu călătorește în lux – a mers cu un autocar pentru un drum de 3 ore pentru a se caza în Algavre și adesea călătorește cu companii aeriene low-cost atunci când joacă în deplasare în Europa – iar difuzarea meciurilor lor, chiar și într-o țară cu o pasiune nebună pentru fotbal – este slabă.

Cu toate acestea, au existat și semne pozitive. Un nou antrenor, Francisco Neto, a făcut mai multe modificări la echipă, iar luna trecută Portugalia a învins Elveția de două ori în meciuri demonstrative. Poate că o victorie împotriva Franței sau Japoniei reprezintă finalul unui drum lung, dar după atâția ani în care a fost implicată doar tangențial în propriul său turneu, Portugalia este mulțumită că doar poate fi pe teren cu echipele pe care toate lumea vrea să le vadă.

”Nu am fost în finalele Cupei Mondiale sau ale unor campionate europene”, a spus Mendes. ”Nu cunoaștem acele experiențe. Dar le vrem. Iar acesta este primul nostru pas să aflăm cum sunt acele emoții.”

Lăsați un comentariu

 

ACEASTA VESTE AR PUTEA FI DE INTERES PENTRU TINE

 • 185x142
  Filmul finalei Australian Open 2018: Cum
  Așteptarea dureroasă a Carolinei Wozniacki s-a încheiat după ce domnișoara de onoare din tenis a reușit să câștige la Australian Open 2018. Superstarul danez este pe punctul de a se clasa pe primul loc după ce a învins-o pe Simona Halep într-una ... citeste mai mult
 • 185x142
  Miza e primul loc la Australian Open pen
  MELBOURNE, Australia (AP) - Pentru a doua oară în turneu, Simona Halep s-a confruntat cu puncte de meci și a știut că o greșeală ar însemna o ieșire din Australian Open și pierderea probabilă a primului loc în clasament. Pentru a doua oară în m... citeste mai mult
 • 185x142
  Programul Australian Open: Simona Halep
  Organizatorii de la Australian Open 2018 au anunțat programul pentru sâmbătă al turneului de la Melbourne, iar meciul care ne interesează este cel al Simonei Halep! Jucătoarea de 26 ani, aflată pe locul 1 WTA, va juca vineri spre sâmbătă noap... citeste mai mult