FOTBAL: Președintele FIFA propune un ”meci de pace” Israel – Palestina

Sepp Blatter

Sepp Blatter, președintele FIFA, în timpul unei călătorii în Orientul Mijlociu pentru a convinge Asociația de Fotbal din Palestina să renunțe la suspendarea Israelului din fotbal, a propus un ”meci de pace” între cele două echipe naționale.

Blatter a apărut la o conferință de presă în Ierusalim după întâlnirea cu primul ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu, spunând că este ”într-o misiune de pace”. Președintele FIFA s-a întâlnit miercuri cu președintele palestinian, Mahmoud Abbas, dar și cu președintele Asociației de Fotbal din Palestina, Jibril Rajoub.

Motivul plângerii împotriva Israelului

Asociația de Fotbal din Palestina acuză Israelul de activități prin care restricționează mișcarea jucătorilor între Fâșia Gaza și West Bank. Israelul a declarat că probleme de securitate se află la baza acestor restricții. Deși Blatter nu a dorit să detalieze ceea ce s-a vorbit în întâlnirea cu Netanyahu, iar președintele Asociației de Fotbal din Israel, Ofer Eini, în legătură cu agenda palestiniană de la congresul FIFA de pe 29 mai, a spus că ar vrea să dezvăluie planul său pentru ”meciul de pace”.

”Un lucru pot să vă spun… și anume că am vorbit cu Netanyahu… pentru a aranja un meci de pace între echipele națioanel ale Israelului și Palestinei, iar FIFA ar fi mai mult decât bucuroasă să îl organizeze”, a declarat Blatter.

El a adăugat faptul că Netanyahu a promis că va fi prezent la un astfel de eveniment, dar, cu problemele destul de mari dintre Israel și Palestina, este greu de crezut că un astfel de meci va avea loc în viitorul apropiat. Asociația de Fotbal din Palestina a menționat și dificultățile pe care Israel le pune importului de echipament sportiv pentru țara sa, chiar și vizitelor echipelor străine și protestează contra includerii în ligile din Israel a echipelor din zonele ocupate din West Bank.

FIFA a încercat să găsească o soluție pentru plângerile palestiniene pentru mai mult de doi ani, iar Rajoub a rămas pe poziție până acum, insistând ca propunerea de suspendare a Israelului să fie supusă votului. Blatter le-a spus reporterilor din Ierusalim că nu a avut competența de a înlătura acest lucru din agendă și descrie acest lucru ca fiind ”destul de neobișnuit și o problemă foarte serioasă”.

În final

Dacă FIFA va suspenda Israel, ar însemna să scoată echipele sale și cluburile din competițiile internaționale precum Champions League și calificările pentru Euro 2016. Israel este membră a corpului european de fobal UEFA, în timp ce Palestina face parte din Confederația Asiatică de Fotbal (AFC).

Întâlnirea FIFA de pe 29 mai ne va oferi mai mult detalii despre situația actuală dintre Israel și Palestina, dar suspendarea Israelului din toate competițiile de fotbal este o problemă foarte serioasă și este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple fără o discuție extrem de calculată.

Lăsați un comentariu

 

ACEASTA VESTE AR PUTEA FI DE INTERES PENTRU TINE

  • Filmul finalei Australian Open 2018: Cum
    Așteptarea dureroasă a Carolinei Wozniacki s-a încheiat după ce domnișoara de onoare din tenis a reușit să câștige la Australian Open 2018. Superstarul danez este pe punctul de a se clasa pe primul loc după ce a învins-o pe Simona Halep într-una ... citeste mai mult
  • Miza e primul loc la Australian Open pen
    MELBOURNE, Australia (AP) - Pentru a doua oară în turneu, Simona Halep s-a confruntat cu puncte de meci și a știut că o greșeală ar însemna o ieșire din Australian Open și pierderea probabilă a primului loc în clasament. Pentru a doua oară în m... citeste mai mult
  • Programul Australian Open: Simona Halep
    Organizatorii de la Australian Open 2018 au anunțat programul pentru sâmbătă al turneului de la Melbourne, iar meciul care ne interesează este cel al Simonei Halep! Jucătoarea de 26 ani, aflată pe locul 1 WTA, va juca vineri spre sâmbătă noap... citeste mai mult