FOTBAL: Președintele FIFA, Sepp Blatter, demisionează din cauza acuzațiilor de corupție

FIFA  Blatter

Președintele FIFA, Sepp Blatter, a anunțat că va demisiona din actualul rol, odată ce acuzațiile de corupție ajung și mai aproape de ”tronul de fier” al fotbalului.

Blatter a surprins pe toată lumea marți, anunțând decizia sa, care a venit la doar câteva zile după ce a fost reales pentru un mandat de cinci ca lider al organizației de fotbal la nivel mondial. Într-un declarație de presă de acum ceva timp, Blatter a spus că realegerea sa “nu pare să fie susținută de toată lumea în lumea fotbalului.”

Decizia neașteptată a lui Blatter – vrea alegeri în decembrie 2015 și martie 2016

Spunând că FIFA are nevoie de “o restructurare profundă”, Blatter a declarat că va cere alegeri speciale în perioada decembrie și martie 2016 pentru a numi un nou președinte. Blatter va rămâne șeful FIFA până la alegeri, urmând a fi supravegheat de auditul FIFA și de directorul comisiei de complianță, Dominco Scala, care a numit decizia lui Blatter “modul cel mai responsabil pentru a asigura o tranziție ordonată.”

La declararea anunțului său, atitudinea serioasă a Blatter lui a fost în contrast puternic cu conferința de presă la care a fost destul de sfidător vinerea trecută, când a respins sugestiile că ar trebui să se dea la o parte pentru binele organizației. “De ce aș demisiona? Asta ar fi admiterea am făcut ceva greșit.”

Cine sunt acuzații de corupție?

Faptul că Blatter a devenit mai umil ar putea avea ceva de-a face cu Departamentul de Justiție al SUA și acuzațiilor FBI de corupție, ce aproape l-au prins în cursă pe Jérome Valcke, secretarul general al FIFA și mâna dreaptă a lui Blatter.

Surse au declarat pentru New York Times că Valcke este anonimul “de rang înalt oficial FIFA”, pe care legea din SUA l-a acuzat de primirea unei plăți de 10 milioane de dolari de la FIFA în contul bancar personal al lui Jack Warner, fostul șef al corpului de guvernare CONCACAF, care a fost dintre cele 14 persoane acuzate săptămâna trecută de înșelătorie, fraudă și spălare de bani.

Scopul acestei plăți de 10 milioane de dolari este aprig disputată, cu DOJ spunând că a fost o mită destinată primirii unui sprijin pentru Africa de Sud, pentru găzduirea Cupei Mondiale FIFA 2010. Din relatări se pare că Africa de Sud nu a avut banii necesari pentru organizarea unui eveniment de o asemenea amploare, așa că a cerut FIFA să facă plata în numele său, utilizând fonduri pe care trebuia să le primească de la FIFA pentru atribuțiile sale de hosting.

În Final

FIFA a încercat să contracareze aceste supoziții prin a spune că fondurile au fost pentru un efort de caritate al Asociației de Fotbal din Africa de Sud, deși nu există nicio mențiune publică a acestui demers la acel moment și nici o dovadă cum că asociația respectivă ar fi primit vreun ban.

FIFA a încercat să îl scape pe Valcke prin plasarea responsabilității pentru plata de 10 milioane de dolari pe Julio Grondona, fostul presedinte al comisiei de finanțe FIFA, care a murit ”convenabil” vara trecută și, prin urmare, nu poate răspunde la întrebări.

La scurt timp după anunțul demisiei lui Blatter, ABC News a raportat că Blatter însuși era ținta unei anchete în curs de desfășurare a SUA. Reporter ESPN, Doug McIntyre (@DougMacESPN), a citat surse FBI spunând “este probabil o adevărată cursă pentru a vedea cine îl va răsturna primul [pe Blatter]. Poate că nu vom fi în măsură să prăbușim întreaga organizație, dar poate că nici nu avem nevoie.” Duminica trecută, gazda HBO, John Oliver, a reîmprospătat memoria utilizatorilor de pe Internet cu un clip interesant pe care l-a postat pe twitter-ul său.

Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în FIFA, mai ales că există suficiente dovezi pentru ca mai mulți lideri ai organizației să plece din actualele roluri pe care le dețin.

Lăsați un comentariu

 

ACEASTA VESTE AR PUTEA FI DE INTERES PENTRU TINE

  • Filmul finalei Australian Open 2018: Cum
    Așteptarea dureroasă a Carolinei Wozniacki s-a încheiat după ce domnișoara de onoare din tenis a reușit să câștige la Australian Open 2018. Superstarul danez este pe punctul de a se clasa pe primul loc după ce a învins-o pe Simona Halep într-una ... citeste mai mult
  • Miza e primul loc la Australian Open pen
    MELBOURNE, Australia (AP) - Pentru a doua oară în turneu, Simona Halep s-a confruntat cu puncte de meci și a știut că o greșeală ar însemna o ieșire din Australian Open și pierderea probabilă a primului loc în clasament. Pentru a doua oară în m... citeste mai mult
  • Programul Australian Open: Simona Halep
    Organizatorii de la Australian Open 2018 au anunțat programul pentru sâmbătă al turneului de la Melbourne, iar meciul care ne interesează este cel al Simonei Halep! Jucătoarea de 26 ani, aflată pe locul 1 WTA, va juca vineri spre sâmbătă noap... citeste mai mult