GOLF: Regulamentul antidoping va fi ajustat pentru olimpici

golf

După ce a terminat cu un scor de 62 la Turneul Campionilor în această lună, Chris Kirk a apărut la locația următorului lui start și a aflat că a fost selectat într-un mod aleatoriu pentru un program de testare antidoping ”out-of-competition” al PGA Tour.

Acest lucru l-a determinat pe Kirk, foarte vorbăreț de fel, să posteze pe Twitter: ”Like clockwork, tie course record on Monday, drug test on Wednesday”, tradus aproximativ ca „Record de joc luni, test antidoping miercuri.”

Golferii vor fi testați antidoping

Sâmbătă, după runda sa la Humana Challenge în La Quinta, California, Kirk a spus că era ok cu ”orice fel de test antidoping.” Toți golferii cu aspirații la medale de aur ar trebuie să se simtă astfel, pentru că program antidoping în care se pregătesc să intre este mult mai puțin previzibil și mult mai invaziv.

Sub umbrela World Anti-Doping Agency

Înaintea întoarcerii la Jocurile Olimpice din Rio de Janeiro de anul vitor, golferii se vor afla sub asediul World Anti-Doping Agency. Agenția operează programele sale de testare mult mai diferit față de cum golferii, în special cei care provin din Statele Unite, s-ar aștepta. Să îl luăm în considerare pe Chris Kirk, a cărui primă expunere la un program de testare anti-doping a fost în timp ce era student la Georgia. Descriind protocolul N.C.A.A., el a spus: ”Te notificau cu o după amiază înainte, iar tu trebuia sa fii acolo următoarea dimineață la 6 a.m. pentru a da o probă.”

Kirk a absolvit programul la PGA Tour, în care jucătorii sunt dezvoltați special pentru anumite competiții. Dacă ei oferă mostre de urină în zile de luni, marți sau miercuri ale unui turneu de săptămână normal, acest lucru este considerat testare ”out-of-competition”.

Odată ce vor fi sub umbrela olimpică, golferii vor fi subiectul unor testară neanunțate, în orice moment, inclusiv în săptămânile lor libere. Brandt Snedeker, care a avut cuvinte critice la adresa programului antidoping al turului, a spus: ”Turul obișnuia să spună că vor face asta [antidoping-ul]. Niciodată nu se adeverea ce spuneau.”

Vorbind după runda sa de sâmbătă la Humana Challenge, Snedeker a adăugat, ”Cred că este un lucru de care fiecare golfer va fi puțin șocat, atunci când se întâmplă cu adevarat.”

Cum va funcționa verificarea

Ca parte a programului olimpic antidoping, golferii vor trebui sa asigure agenției antidoping o oră zilnic de disponibilitate, arătând când și unde cei care testează îi pot găsi, fără să conteze unde se află. Pe lângă mostre de urină, chiar și mostre de sânge pot fi prelevate.

”Va fi diferit,”, a spus Graeme McDowell, ”să ai poliția antidoping care îți bate la ușă la 5:30 dimineața.”

McDowell, care va trebui să reprezinte Irlanda la Jocurile Olimpice de anul viitor, a vorbit de la evenimentul de săptămâna trecută – PGA Merchandise Show din Orlando, Fla. El a apărut miercuri la un forum olimpic alături de Suzann Pettersen, un performer de top la L.P.G.A. Tour; Gil Hanse și Amy Alcott, arhitecții cursului Olimpic 2016; Peter Dawson, președintele International Golf Federation.

Ce spun golferii

Pettersen, în vârstă de 33 de ani, care este din Norvegia, a spus că nu este tulburată de imaginea unei testări antidoping mai stringente. Ea a spus că a trebuit să treacă prin testări antidoping foarte frecvente și aleatorii cu federația națională din țara ei atunci când era o adolescentă.

”Procedura prin care trecem noi este nimic în comparație cu colegii mei atleți norvegieni”, a spus ea. ”Ei trebuie să își raporteze activitățile 24/7, și dacă nu ești acolo unde ai spus că vei fi, este aproape ca și când ai fi picat testul antidoping.”

Din perspectiva ei, o testare stringentă asupra golferilor lumii nu poate începe prea devreme. ”Știu un atlet suedez care a glumit și a spus, ”De ce nu instalați un GPS în noi, ca să știți unde suntem tot timpul?”, a spus ea. ”Presiunea de a fi mereu exact acolo unde ți-ai făcut programul poate fi dureroasă, însă pentru mine, sportul curat a fost întotdeauna prioritatea de top.”

Când vor deveni golferii subiectul politicilor antidoping ale agenției antidoping? McDowell a spus că ar fi în timpul perioadei de 13 săptămâni de la Jocurile Olimpice, care sunt programate să înceapă pe 5 august anul viitor. El a vorbit despre intervalul de timp setat de Dawson, care a spus că golferii se vor afla sub umbrela agenției începând cu cele 3 luni de la Jocurile Olimpice. ”Cred că asta e”, a spus el.

Conform unui oficial al United States Anti-Doping Agency, atleții profesioniști intră de foarte multă vreme în faza de testare cu 12 luni înainte de Jocurile Olimpice, iar planurile legate de golf intră în același tabel.

Teoria care abundă în golf este aceea că testarea antidoping nu este necesară, pentru că este un sport curat, ai cărei practicanți consideră trișatul un lucru oribil. Vorbind despre acea majoritate, Snedejer a spus: ”Eu vreau nivelul terenului de joc. Doar cred că în alte sporturi ai mult mai multe de câștigat cu dopajul”, sau medicație care crește performanța.

Diferența dintre golf și alte sporturi

El a adăugat: ”Înțeleg atunci când vorbim de o miime de secundă, care poate fi diferența dintre câștigarea unei medalii Olimpice și pierderea unei medalii Olimpice. Însă cu golful, eu încă rămân sceptic.”

Întreabă-I pe cei mai mulți atleți de ce i-au medicație pentru creșterea performanței și vor spune că fac asta pentru a adăuga mușchi. Însă medicația și drogurile pot fi folosite și pentru ca atleții să se recupereze din antrenamente puternice sau accidentări, iar jucătorilor le-a fost reamintit destul de recent cum un coleg de-al lor, la Web.com Tour, nivelul Class AAA al golfului, a primit suspendare timp de un an pentru violarea politicii antidopaj a PGA Tour.

Acel golfer, Bhavik Patel, un nativ din California care a jucat pentru Fresno State, nu și-a recunoscut pedeapsa. ”Într-un efort de a trece peste o accidentare, am avut un moment în care nu am gândit coerent”, a spus el.

Concluzie

McDowell a spus că este foarte important pentru cei din golf să ia foarte in serios programul Olimpic antidoping. ”Va fi esențial pentru noi ca sport, ca joc, ca atleți profesioniști, să experimentăm ceea ce alții din alte sporturi suportă.”, a continuat el. ”Nu spun că vom îmbrățisa acest lucru. Îl vom accepta.”

El a adăugat: ”O parte a procesului de dezvoltare pentru a deveni un sport Olimpic a fost să urcăm un nivel mai sus pe platou și să devenim atleți profesioniști responsabili. Nu am avea nimic de ascuns, iar acesta este cel mai important lucru.”

Lăsați un comentariu

 

ACEASTA VESTE AR PUTEA FI DE INTERES PENTRU TINE

  • Filmul finalei Australian Open 2018: Cum
    Așteptarea dureroasă a Carolinei Wozniacki s-a încheiat după ce domnișoara de onoare din tenis a reușit să câștige la Australian Open 2018. Superstarul danez este pe punctul de a se clasa pe primul loc după ce a învins-o pe Simona Halep într-una ... citeste mai mult
  • Miza e primul loc la Australian Open pen
    MELBOURNE, Australia (AP) - Pentru a doua oară în turneu, Simona Halep s-a confruntat cu puncte de meci și a știut că o greșeală ar însemna o ieșire din Australian Open și pierderea probabilă a primului loc în clasament. Pentru a doua oară în m... citeste mai mult
  • Programul Australian Open: Simona Halep
    Organizatorii de la Australian Open 2018 au anunțat programul pentru sâmbătă al turneului de la Melbourne, iar meciul care ne interesează este cel al Simonei Halep! Jucătoarea de 26 ani, aflată pe locul 1 WTA, va juca vineri spre sâmbătă noap... citeste mai mult