Istoria Baseball-ului în America

Istoria Baseball-ului în America

Sportul care evocă nostalgia mai mare decât orice în rândul americanilor este baseball-ul. Atât de mulți oameni joacă acest joc ca și copii (sau ruda apropiată, softball-ul), devenind cunoscut sub numele de “distracție națională.” De asemenea, este un joc democratic. Spre deosebire de fotbal și baschet, baseball poate fi jucat bine de oameni de înălțime și greutate medii.

Cum a început

Baseball-ul își are originile înainte de Războiul Civil American (1861-1865) ca rounders, un joc umil jucat pe nisip. Campioni timpurii ai jocului l-au modificat ușor pentru a include un fel de aptitudini și judecată mintală – exact cum a devenit cricket-ul respectabil în Anglia. În mod particular, notarea scorului și evidența acestuia au oferit greutate baseball-ului. “Astăzi,” observă John Thorn în Baseball Encyclopedia, “baseball-ul fără înregistrări este de neconceput.” Mai mulți americani știu, fără îndoială, că cele 61 de home run-uri ale lui Roger maris în 1961 au depășit recordul lui Babe Ruth de 60 în 1927, decât cei care știu că președintele Ronald Reagan a obținut 525 de voturi electorale în colegiu în 1984, bătând recordul președintelui Franklin Roosevelt de 523 în 1936.

Prima ligă de baseball profesionist din SUA

În 1871 a apărut prima ligă de baseball profesionist. Până la începutul secolului 20, cele mai multe orașe mari din estul Statelor Unite au avut o echipă de profesioniști în baseball. Echipele au fost împărțite în două ligi, națională și americană; în timpul sezonului regulat, echipa juca numai împotriva altor echipe din cadrul ligii sale. Echipa cea mai victorioasă din fiecare serie câștiga “fanionul;” cei doi câștigători ai fanionului se întâlneau după încheierea sezonului regulat în World Series. Câștigătorul a cel puțin patru jocuri (din șapte jocuri) devenea campion pentru anul respectiv. Aceste reguli domnesc și astăzi, deși ligile sunt acum sub-împărțite și fanioanele sunt decise în playoff-urile post-sezon între câștigătorii fiecărei divizii.

”Maturizarea” baseball-ului

Baseball s-a maturizat mult în anii 1920, atunci când Babe Ruth (1895-1948) i-a condus pe New York Yankees către mai multe titluri World Series și a devenit un erou național prin home run-uri (mingi care nu pot fi jucate, deoarece acestea au fost trimise în afara terenului). De-a lungul deceniilor, fiecare echipă a avut jucătorii săi mari. Unul dintre cei mai demn de menționat este Jackie Robinson (1919-1972) de la Brooklyn Dodgers, un atlet talentat și curajos, care a devenit primul jucător afro-american în ligile majore în 1947. (Înainte de Robinson, jucătorii de culoare puteau juca doar în Negro League).

Extinderea geografică

Începând din anii 1950, baseball-ul s-a extins mult geografic. Orașele din vest au început să creeze echipe, fie prin atragerea lor de la orașe din est, fie prin formarea așa-numitelor echipe de expansiune – cu jucători puși la dispoziție de echipe deja existente. Până la 1970, din cauza contractelor stricte, proprietarii echipelor de baseball, dețineau, efectiv, jucătorii; de atunci, regulile s-au schimbat, astfel că jucătorii sunt liberi, în anumite limite, să-și vândă serviciile către orice echipă.

Rezultatele au dus la lupte în licitații și staruri care sunt plătite cu milioane de dolari pe an. Disputele dintre uniunea jucătorilor și proprietarii de clubur au oprit uneori baseball-ul timp de luni de zile. Dacă baseball este atât un sport și o afacere, mai târziu, în secolul XX, mulți fani au început să vadă doar partea business ca fiind cea dominantă.

Baseball-ul, alături de fotbalul american, reprezintă un sport de interes național în SUA, devenind o ”industrie” imensă.

Baseball-ul în alte țări

Se consideră că baseball-ul a fost introdus în Japonia de către un profesor american în anii 1870 și de atunci până în 1930, ligile de baseball universitare au dominat baseball-ul japonez. Baseball-ul profesionist japonez a început în anii 1930 cu formarea Japan Professional Baseball League. În anii 1990, un jucător japonez, Hideo Nomo, a devenit starul lui Los Angeles Dodgers. Baseball este, de asemenea, jucat pe scară largă în Cuba și alte națiuni din Caraibe. La Jocurile Olimpice din 1996 a fost primul moment în care Statele Unite nu au mai câștigat concursul pentru medalia de aur. Lupta s-a dat între Japonia și Cuba (Cuba a câștigat).


Comentarii

 • Paul Stratan  
  July 20, 2015

  Incredibil!!

Lăsați un comentariu

 

ACEASTA VESTE AR PUTEA FI DE INTERES PENTRU TINE

 • 185x142
  Filmul finalei Australian Open 2018: Cum
  Așteptarea dureroasă a Carolinei Wozniacki s-a încheiat după ce domnișoara de onoare din tenis a reușit să câștige la Australian Open 2018. Superstarul danez este pe punctul de a se clasa pe primul loc după ce a învins-o pe Simona Halep într-una ... citeste mai mult
 • 185x142
  Miza e primul loc la Australian Open pen
  MELBOURNE, Australia (AP) - Pentru a doua oară în turneu, Simona Halep s-a confruntat cu puncte de meci și a știut că o greșeală ar însemna o ieșire din Australian Open și pierderea probabilă a primului loc în clasament. Pentru a doua oară în m... citeste mai mult
 • 185x142
  Programul Australian Open: Simona Halep
  Organizatorii de la Australian Open 2018 au anunțat programul pentru sâmbătă al turneului de la Melbourne, iar meciul care ne interesează este cel al Simonei Halep! Jucătoarea de 26 ani, aflată pe locul 1 WTA, va juca vineri spre sâmbătă noap... citeste mai mult