Istoria Cupei Davis

Istoria Cupei Davis

Cupa Davis a început în 1900 ca o competiție între SUA și Marea Britanie. Acum este cel mai mare concurs anual internațional de tenis, cu 126 de națiuni care vor participa în 2015.

Concept

Prima Cupă Davis a avut loc în 1900, între Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, cea din urmă jucând atunci sub numele de Insulele Britanice. Evenimentul a avut loc la Longwood Cricket Club din Boston și americanii i-au surprins pe adversari cu un incredibil 3-0.

Ideea de Cupă Davis fusese concepută cu un an mai devreme de patru membri ai echipei de tenis de la Universitatea Harvard, care au dorit să pregătească un meci între SUA și Marea Britanie. După ce cele două asociații naționale au fost de acord, unul dintre cei patru jucători, Dwight Davis, a conceput un format de turneu și a creat un trofeu, cumpărat cu banii lui.

Turneul a fost inițial cunoscut sub numele de International Lawn Tennis Challenge, dar în curând a devenit cunoscută sub numele de Cupa Davis, după trofeul Dwight Davis, care a fost proiectat de William Durgin și construit de Rowland Rhodes.

Primii ani

În 1905, Cupa Davis s-a extins pentru a include Franța, Austria, Belgia și Australasia, o echipă combinată de jucători din Australia și Noua Zeelandă. Apoi, până în anii 1920, au existat peste 20 de națiuni care jucau în mod regulat în concurs.

Primii ani au fost dominați de Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Australia, dar această perioadă a fost încheiată în 1927 de către Franța. Condusă de celebrii 4 mușchetari – Jean Borotra, Jacques Brugnon, Henri Cochet și Rene Lacoste – Franța a început o serie glorioasă de victorii care a durat șase ani.

Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Australia au preluat controlul din nou din 1930 și a fost nevoie de 40 de ani – până în 1970 – ca o altă națiune triumfat. În acest timp, australienii Harry Hopman și Roy Emerson au intrat în cărțile de istorie ale Cupei Davis pentru că au câștigat cele mai multe titluri ca și căpitan și jucător, în același timp – Hopman câștigat 16 și Emerson a câștigat opt.

Concurența se extinde

În 1969, la un an după începerea Open Era în tenis, 50 de națiuni au concurat în Cupa Davis pentru prima dată. Apoi, în 1972, competiția a suferit o schimbare majoră de format, fiind abolită Challenge Round – campionul en-titre trebuia să joace în fiecare rundă, mai degrabă decât să ajungă direct în finală.

În același an, Nicola Pietrangeli a jucat ultimul său meci pentru Italia. El s-a bucurat de o carieră distinsă și deține încă multe recorduri ale Cupei Davis, inclusiv cele mai multe ”rubbers” jucate, 164, și cele mai multe ”rubbers” câștigate, 120. În 1974, Africa de Sud a devenit a cincea națiune care să ridice trofeul, fiind urmată rapid de Suedia, Italia și Cehoslovacia, dat fiind faptul că în întreaga lume concurența a crescut în popularitate.

Începe World Group

În 1981, actualul format al Cupei Davis a fost introdus și World Group – o ”Grupă Mondială” de 16 națiuni a început să concureze pentru glorie în fiecare an. Națiunile rămase au fost împărțite în grupuri regionale – Zone Groups – cu promovare și retrogradare.

Acest an a marcat, de asemenea, începutul unui parteneriat comercial cu NEC, primul sponsor oficial al competiției, care a permis oferirea de premii în bani.

1980 a văzut o nouă eră de jucători din Suedia care au câștigat trei titluri și Germania a început, de asemenea, o perioadă impresionantă de șase ani în care a triumfat de 3 ori. În 1993, Cupa Davis a salutat 100 de națiuni pentru prima dată și apoi, șase ani mai târziu, prestigioasa competiție a sărbătorit 100 de ani.

Cupa Davis astăzi

În anul 2000, Spania a câștigat primul său titlu de Cupa Davis înainte de a merge mai departe și de a obține încă patru victorii, impunându-se ca forță dominantă în ultima vreme. În ultimul deceniu, Rusia, Croația și Serbia au ridicat, de asemenea, trofeul pentru prima dată, ultimele două națiuni fiind singurele nefavorite la câștigarea titlului.

Competiția a sărbătorit finala cu numărul 100 în 2012, care a marcat, de asemenea, startul Anului Centenar al ITF. Cehia a învins Spania cu 3-2 într-un concurs dramatic pe O2 Arena din Praga. În finală a avut loc, de asemenea, lansarea Davis Cup Commitment Award – pentru recunoașterea dedicației de lungă durată.

BNP Paribas a preluat de la NEC titlul de sponsor oficial al competiției în 2002, un parteneriat care înflorește și astăzi. Programul comercial a continuat să crească, iar acum o familie întreagă de sponsori sprijină Davis Cup.

Introducerea site-ului oficial al Cupa Davis – DavisCup.com – a adus, de asemenea, o nouă generație de fani în concurs, cu scoruri live, rapoarte de meci detaliate și fotografii cu acțiunea din întreaga lume.

Site-ul s-a extins între timp și oferă în prezent caracteristici suplimentare, cum ar fi live streaming, comentarii radio, video, interviuri audio și rețele sociale. Pentru a ajunge la un public mai larg, site-ul a fost, de asemenea, lansat în limba spaniolă în noiembrie 2008.

Nume mari în tenis

Lista de legende din tenis care au concurat în Cupa Davis de-a lungul anilor include toate numele extrem de cunoscut din acest sport, concurența oferind un mediu unic în acest sport individual. Jucători precum Fred Perry, Don Budge, Roy Emerson, Rod Laver, Jimmy Connors, Bjorn Borg, John McEnroe, Mats Wilander, Ivan Lendl, Stefan Edberg, Boris Becker, Andre Agassi și Pete Sampras s-au bucurat de succes laCupa Davis.

Mai recent, Goran Ivanisevic, Lleyton Hewitt, Marat Safin, Roger Federer, Andy Roddick, Rafael Nadal și Novak Djokovic au reprezentat, de asemenea, țara lor, cu pasiune și angajament, Cupa Davis continuând să atragă staruri din tenis.


Comentarii

  • Paul Stratan  
    July 12, 2015

    Cel mai frumos turneu de tenis din lume, alaturi de Wimbledon!

Lăsați un comentariu

 

ACEASTA VESTE AR PUTEA FI DE INTERES PENTRU TINE

  • 185x142
    Filmul finalei Australian Open 2018: Cum
    Așteptarea dureroasă a Carolinei Wozniacki s-a încheiat după ce domnișoara de onoare din tenis a reușit să câștige la Australian Open 2018. Superstarul danez este pe punctul de a se clasa pe primul loc după ce a învins-o pe Simona Halep într-una ... citeste mai mult
  • 185x142
    Miza e primul loc la Australian Open pen
    MELBOURNE, Australia (AP) - Pentru a doua oară în turneu, Simona Halep s-a confruntat cu puncte de meci și a știut că o greșeală ar însemna o ieșire din Australian Open și pierderea probabilă a primului loc în clasament. Pentru a doua oară în m... citeste mai mult
  • 185x142
    Programul Australian Open: Simona Halep
    Organizatorii de la Australian Open 2018 au anunțat programul pentru sâmbătă al turneului de la Melbourne, iar meciul care ne interesează este cel al Simonei Halep! Jucătoarea de 26 ani, aflată pe locul 1 WTA, va juca vineri spre sâmbătă noap... citeste mai mult