Istoria Turneului de Tenis Wimbledon

Istoria Turneului de Tenis Wimbledon

Campionatul de la Wimbledon, numit simplu Wimbledon, este cel mai vechi și cel mai prestigios turneu de tenis din lume. Numele turneului este derivat din Wimbledon, o suburbie a Londrei, unde a avut loc prima dată evenimentul – începând cu 1877. All England Club este locul ales pentru turne. Din cele patru turnee de tenis de Grand Slam, la Wimbledon este singurul jucat pe terenuri de iarbă, celelalte fiind jucate pe iarbă, dar și pe zgură. Wimbledon se desfășoară pe o perioadă de două săptămâni, începând de la sfârșitul lunii iunie până la începutul lunii iulie. Turneul Wimbledon este precedat de Australian Open (jucat pe teren tare) și French Open (jucat pe teren de zgură). Turneul US Open are loc după Wimbledon. Am pregătit mai multe informații interesante cu privire la originea și istoria Wimbledon.

Istoria & Originea Wimbledon

All England Lawn Tennis Croquet și Club

Un club privat pe nume All England Lawn Tennis and Croquet Club a fost fondat în 1868, fiind situat pe Worple Road, Wimbledon. Tenisul de câmp a fost inventat de maiorul Walter Wingfield Clopton în 1873. Jocul de tenis de câmp a fost introdus ca unul dintre activitățile Clubului, în 1875. Clubul a fost rebotezat ca All England Croquet și Lawn Tennis Club din 1877. La scurt timp după ce numele clubului a fost schimbat, Campionatul de Tenis pe Iarbă a avut startul. Prin urmare, un nou cod de legi a fost formulat special pentru eveniment. În 1877, titlul Gentlemen’s Singles – singurul eveniment de tenis ce avea loc anual – a fost găzduit de Spencer Gore. Evenimentul a fost asistat de către aproximativ 200 de spectatori, care au plătit un șiling fiecare pentru a viziona meciul final.

Diverse activități sportive au avut loc The All England Croquet and Lawn Tennis Club până în 1882, când s-a decis că tenisul de câmp va fi singura activitate a Clubului, ulterior. În consecință, cuvântul “crochet” a fost scos din numele clubului. Cu toate acestea, cu intenția de a nu răni sentimentele celor asociați cu Clubul, cuvântul “crochet” a fost restaurat la numele clubului în 1899, de data aceasta, cu o ușoară schimbare în formulare – Clubul acum a ajuns a fi numit The All England Lawn Tennis and Croquet Club.

Intrarea femeilor la Wimbledon

Evenimentele de tenis la feminin individual au început în 1884. Inițial, 13 de jucători au intrat în turneu. Prima victorie a turneului a fost înregistrată de către Maud Watson. În același an, Gentlemen’s Doubles a fost, de asemenea, început. Oxford University Lawn Tennis Club a sponsorizat trofeul pentru turne. Cu trecerea timpului, turneul de la Wimbledon a câștigat o popularitate imensă. Facilitățile pentru spectatori au fost îmbunătățite. Cazarea temporară pentru jucătorii a fost înlocuită de standuri permanente. Tot mai mulți oameni au început să participe la eveniment de la mijlocul anilor 1880.

Cel mai numeros public a fost văzut în timpul meciurilor jucate de gemenii britanici Ernest și William Renshaw, care erau niște jucători excepționali. Ei au câștigat 13 titluri (separat, precum și dublu, ca parteneri) între 1881 și 1889. Era a fost numit ca “Renshaw Rush”. Cu toate acestea, afecțiunea publicului pentru Wimbledon a scăzut la finalul anilor 1890. Popularitatea a crescut din nou în 1897, când legendarii frați Doherty, Laurie și Reggie, au intrat în campionat. În următorul deceniu, campionatul a fost, pur și simplu, dominat de ei.

Câștigătorii din străinătate

Odată cu venirea secolului 20, jucătorii din afara Angliei au început să câștige titluri, una dintre primele victorii fiind înregistrată în luna mai în 1905 de către Sutton din Statelor Unite. Cu acea victorie, ea a devenit primul campion la Wimbledon din străinătate. Sutton a înregistrat un alt succes în 1907. În același an, Norman Brookes din Australia a făcut istorie, devenind primul câștigator Gentlemen’s Single din străinătate. În acel an, doar doi jucători de origine britanică – Arthur Gore și Fred Perry – au câștigat la simplu masculin, în timp ce cinci femei britanice – Kitty McKane Godfree, Dorothy rotunde, Angela Mortimer, Ann Jones și Virginia Wade – au reușit să prindă un loc în Ladies’ Wimbledon Champions.

Renovare

Facilitățile de la Worple Road au fost improvizate înainte de Primul Război Mondial pentru a satisface nevoile tot mai mari ale spectatorilor. Spații mai mari au fost planificate, pentru a asigura vedere extraordinară pentru spectatori. Terenul de tenis a fost mutat în 1922 în actuala locație de la Church Road. Stadionul a fost construit pentru a primi 14000 de spectatori, care au ajutat la popularizarea rapidă a evenimentului. Cheltuielile pentru teren au fost gestionate parțial de către rezervele All England Lawn Tennis and Croquet Club și parțial prin emiterea de obligațiuni.

Creșterea în popularitate

În timpul anilor 1920, jucătorii de tenis francezi au stabilit un record, câștigând cel puțin un turneu Wimbledon la single. Jucătorii din mai multe țări, inclusiv SUA, de asemenea, au început să câștige. Unele dintre numele proeminente din campionat, în timp, au fost Jean Borota, Jacques Brugnon, Rene Lacoste, Kitty McKane și Helen Wills. Wimbledon a continuat să prospere în 1930, cu mai mulți jucători de talie mondială care veneau acolo. Bill Tilden (jucător de tenis american) a revenit la vârsta de 38 și a câștigat a treia coroană în 1931. În anul următor, numărul de spectatori a crescut la 200.000. Perioada 1934-1937 a fost condusă de jucători de tenis britanici, în timp ce jucătorii de tenis de origine americană au reușit să înregistreze victorii consecutive chiar înainte de al Doilea Război Mondial.

Wimbledon în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Deși clubul a avut personal limitat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a reușit să rămână deschis și să își desfășoare activitățile. Sediul clubului a fost utilizat pentru a efectua o varietate de acțiuni de apărare civilă și funcții militare, inclusiv servicii de pompieri și ambulanță. În afară de aceasta, o unitate de decontaminare a fost înființată în incinta Clubului. Terenul său a fost folosit de către trupele britanice, care au campat în imediata apropiere a Clubului. O fermă mică a fost stabilită aici, iar Center Court a devenit un depozit pentru bombe, care a dus la pierderea a 1200 de locuri ale spectatorilor. Prin urmare, se poate spune că Wimbledon s-a confruntat cu o cădere în timp de război.

Wimbledon în prezent

Wimbledon este unul dintre cele mai mari turnee de tenis din lume, cu recunoaștere la nivel mondial. All England Lawn Tennis Club, care a găzduit turneul de la începuturile acestuia, continuă să mențină poziția de lider în secolul 21. Cu trecerea timpului, calitatea evenimentului a fost îmbunătățită. Capacitatea de locuri pentru spectatori a fost, de asemenea, îmbunătățită. Wimbledon a evoluat ca unul dintre cele mai prestigioase evenimente de tenis din lume.

Date importante

• Wimbledon a sărbătorit centenarul în 1977.

• Acoperișul Curții Centrale a fost crescut cu o înălțime de un metru, în 1979, oferind astfel loc pentru înca 1088 de locuri.

• Centenarul pentru Ladies’ Singles a avut loc în 1984.

• Anul 1986 este unul dintre cei mai semnificativi din istoria Wimbledon, deoarece campionatul cu numărul 100 a fost sărbătorit cu mare fast.

Lăsați un comentariu

 

ACEASTA VESTE AR PUTEA FI DE INTERES PENTRU TINE

  • Filmul finalei Australian Open 2018: Cum
    Așteptarea dureroasă a Carolinei Wozniacki s-a încheiat după ce domnișoara de onoare din tenis a reușit să câștige la Australian Open 2018. Superstarul danez este pe punctul de a se clasa pe primul loc după ce a învins-o pe Simona Halep într-una ... citeste mai mult
  • Miza e primul loc la Australian Open pen
    MELBOURNE, Australia (AP) - Pentru a doua oară în turneu, Simona Halep s-a confruntat cu puncte de meci și a știut că o greșeală ar însemna o ieșire din Australian Open și pierderea probabilă a primului loc în clasament. Pentru a doua oară în m... citeste mai mult
  • Programul Australian Open: Simona Halep
    Organizatorii de la Australian Open 2018 au anunțat programul pentru sâmbătă al turneului de la Melbourne, iar meciul care ne interesează este cel al Simonei Halep! Jucătoarea de 26 ani, aflată pe locul 1 WTA, va juca vineri spre sâmbătă noap... citeste mai mult