Jocurile Paralimpice – Istoria Unei Mișcări

Jocurile Paralimpice – Istoria Unei Mișcări

Jocurile au avut loc la Roma, Italia, în 1960 și au fost prezenți atunci 400 de sportivi din 23 de țări. În 1976, Suedia a organizat în Örnsköldsvik primele Jocuri Paralimpice de Iarnă. Jocurile Paralimpice sunt acum al doilea cel mai mare eveniment sportiv din lume. Sportul pentru atleții cu handicap au existat de mai mult de 100 de ani, iar primele cluburi sportive pentru surzi au fost existente în Berlin la 1888.

Abia după al Doilea Război Mondial a fost introdus pe scară largă. Scopul a fost acela de a asista numărul mare de veterani de război și civili care au fost răniți în timp de război.

Cum a început totul

In 1944, la cererea guvernului britanic, Dr. Ludwig Guttmann a deschis un centru de leziuni ale măduvei spinării la Spitalul Mandeville Stoke în Marea Britanie, și în timp, sportul de reabilitare a evoluat în sport de agrement și apoi în sport competitiv.

La 29 iulie 1948, ziua ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice Londra 1948, Dr. Guttmann a organizat primul concurs pentru sportivi în scaun cu rotile pe care l-a numit Jocurile Mandeville Stoke, o piatră de hotar în istoria Jocurilor Paralimpice. El a implicat 16 de militari răniți și femei care au luat parte la tir cu arcul. In 1952, ex-militari olandezi s-au alăturat mișcării și Jocurile Internaționale Stoke Mandeville au fost fondate.

Numele de „Jocuri Paralimpice”

Aceste jocuri mai târziu au devenit Jocurile Paralimpice – au avut loc prima dată la Roma, Italia, în 1960 luând parte 400 de sportivi din 23 de țări. De atunci au avut loc la fiecare patru ani. În 1976 au avut loc primele Jocuri de Iarnă Paralimpice în Suedia, și, la fel ca și Jocurile Paralimpice de vară, au avut loc la fiecare patru ani.

Începând cu Jocurile de Vară de la Seul, Coreea, în 1988, și odată cu Jocurile de Iarnă din Albertville, Franța, în 1992, Jocurile Paralimpice au început să se desfășoare în aceleași orașe și locuri ca Jocurile Olimpice din cauza unui acord între IPC și CIO.

De asemenea, în anul 1960, sub egida Federației Mondiale de ex-militari, un Grup de Internațional de Lucru privind Sportul pentru Persoanele cu Handicap a fost înființat pentru a studia problemele sportului pentru persoanele cu probleme. Acesta a dus la crearea, în 1964, a Organizației Internaționale Sport pentru Handicapați (IOSD) care a oferit oportunități pentru acei sportivi care nu se puteau afilia la Jocurile Internaționale Stoke Mandeville: deficiențe de vedere, amputați, persoane cu paralizie cerebrală și paraplegici.

Evoluția Jocurilor Paralimpice

La început, 16 țări au fost afiliate cu ISOD și organizarea s-a chinuit extrem de tare să includă sportivii nevăzători și amputați la Jocurile Paralimpice Toronto 1976 și sportivii cu paralizie cerebrala la Arnhem 1980. Scopul era de a accepta toate deficiențele în viitor și de a acționa ca un Comitet de Co-coordonare. Cu toate acestea, alte organizații internaționale orientate spre handicap, cum ar fi Cerebral Palsy International Sports and Recreation Association (CPISRA) și International Blind Sports Federation (IBSA) fost fondate în 1978 și 1980.

Cele patru organizatii internaționale experimentat au simțit nevoia de coordonare a Jocurilor astfel că au creat “International Co-coordinating Committee Sports for the Disabled in the World” (ICC) în 1982. ICC a fost compusă inițial din patru președinți ai CPISRA, IBSA, ISMGF și ISOD, secretarii generali și un membru suplimentar (la început a fost vicepreședinte, și mai târziu consilierul tehnic). International Committee of Sport for the Deaf (CISS) și International Sports Federations for Persons with an Intellectual Disability (INAS-FID) s-au alăturat în 1986, dar surzii au menținut în continuare propria organizație. Cu toate acestea, țările membre au cerut reprezentare națională și regională în cadrul organizației.

În Final

În cele din urmă, la 22 septembrie 1989, Comitetul Internațional Paralimpic a fost înființat ca o organizație internațională non-profit din Dusseldorf, Germania, pentru a acționa în calitate de organ de conducere la nivel global al Mișcării Paralimpice.

Cuvântul “Paralimpic” provine din prepoziția greacă “para” (pe lângă sau în paralel) și cuvântul “Olimpic”. Înțelesul său este că Paralimpicele sunt Jocurile paralele la Jocurile Olimpice și ilustrează modul în care există cele două mișcări una lângă cealaltă.

Lăsați un comentariu

 

ACEASTA VESTE AR PUTEA FI DE INTERES PENTRU TINE

 • 185x142
  Filmul finalei Australian Open 2018: Cum
  Așteptarea dureroasă a Carolinei Wozniacki s-a încheiat după ce domnișoara de onoare din tenis a reușit să câștige la Australian Open 2018. Superstarul danez este pe punctul de a se clasa pe primul loc după ce a învins-o pe Simona Halep într-una ... citeste mai mult
 • 185x142
  Miza e primul loc la Australian Open pen
  MELBOURNE, Australia (AP) - Pentru a doua oară în turneu, Simona Halep s-a confruntat cu puncte de meci și a știut că o greșeală ar însemna o ieșire din Australian Open și pierderea probabilă a primului loc în clasament. Pentru a doua oară în m... citeste mai mult
 • 185x142
  Programul Australian Open: Simona Halep
  Organizatorii de la Australian Open 2018 au anunțat programul pentru sâmbătă al turneului de la Melbourne, iar meciul care ne interesează este cel al Simonei Halep! Jucătoarea de 26 ani, aflată pe locul 1 WTA, va juca vineri spre sâmbătă noap... citeste mai mult