Opinia lui Dică, după FCSB 1-5 Sporting Lisabona

Opinia lui Dică, după FCSB 1-5 Sporting Lisabona

Antrenorul FC Steaua București a spus: „Am fost egali cu cei de la Sporting Lisabona timp de 60 minute”, încercând să exprime prin cuvinte calculele sale. În fapt, este vorba de doar 53 minute, adunate pe bucăți, de la fluierul de start al meciului și după golul lui Junior Morais. Însă intuiția antrenorului FCSB este foarte corectă, Sporting Lisabona chiar era o echipă ce putea fi egalată, chiar dacă nu putea fi înfrântă. De altfel, observația e valabilă pentru orice altă echipă din Occident.

Diferența dintre ce se joacă în Vest și în Est a ajuns atât de mare încât foarte curând vom discuta despre două sporturi total diferite: miuță aleatorie și hiperfotbal.

Un șoricel pe bandă

„La pauză, le-am spus jucătorilor că se poate”, a dezvăluit Dică. La rândul său, Alibec a popularizat pe Facebook următoarea complezență „puteam, știu că puteam, însă ei sunt mai buni”. Cu toate acestea, pentru ca FC Steaua București să se fi calificat, condiția suficientă, dar necesară era ca echipa adversă să fie mai puțin bună. Replica „am fost egali cu ei până la scorul 0-1” sună ca un fel de banc cu șoricelul și elefantul. Elefantul calcă pe șoricel din greșeală, îl ia repede de jos, apoi îl scutură puțin și spune, „Scuze!”. „Nu face nimic”, răspunde imediat șoricelul, încă turtit, „se putea întâmpla chiar și invers”.

Având în vedere scorul de pe tabelă, dar și replica lui Niță, putem spune că nu, nu se putea și invers, în returul de pe Arena Națională.Dică ne îndeamnă să trecem cu vederea acest jos, afirmând că este mulțumit de băieți. El a mai menționat, „au greșit doar de 5 ori, dar au mers șnur, în rest”. Problema este că dacă analizăm meciul, fază cu fază, vedem diferența de clasă și nici nu încape în discuție un mesaj înduioșător la adresa jucătorilor. „Atât s-a putut în această seară”. Jucătorii FC Steaua București și antrenorul Dică au făcut tot ce le-a stat în putință. Au făcut absolut tot ce se poate în Liga 1 în acest moment. Grupele din Europa League reprezintă un obiectiv extrem de îndrăzneț, și Dică are dreptate atunci când spunea că „nimeni nu ne-a oferit șanse, nici nu Plzen”. Grupele UCl sunt deja pe altă planetă, iar patronii din Liga 1 duceau insolvența pe înalte culmi ale ingineriei.

Sporting l-a avut pe Jesus

Urmează meciul din cadrul etapei pentru Dică și FCSB, iar ei chiar nu pot sta acum să analizeze în detaliu ce s-a întâmplat. Rămâne însă o întrebare puternică: de ce Sporting poate și FCSB nu? Care e diferența? Ce au portughezii și nu avem noi?

Poate că îl au pe Jorge Jesus, antrenorul cu experiență masivă în cupele europene. Discutăm apoi de lotul de 200 mil euro, de vreo 10 ori mai mare decât al FCSB. Poate că asta explică o parte, dar nu totul. Detaliul decisiv e altul. Chiar dacă avem aceleași mașini, aceleași noțiuni generale, chiar dacă trăim în Europa, noi nu avem capitalism. Fotbalul este o bișniță în continuare.

La polul opus, Sporting Lisabona este o adevărată corporație, în timp ce FC Steaua București este ca un fel de gheretă dichisită cu o antenă pentru satelit. Nici rivalii FCSB din Liga 1 nu sunt mai prejos. Fotbalul românesc nu este profesionist. Nu e nimic de făcut, poate doar stadioane la standarde UEFA, mai multe.

Lăsați un comentariu

 

ACEASTA VESTE AR PUTEA FI DE INTERES PENTRU TINE

 • 21-09_Romania_185x142
  Aur la Campionatul European de tenis de
  Echipa națională de tenis de masă (feminin) a reușit să câștige medalia de aur la Campionatul European. După o finală extrem de dramatică, au reușit să învingă Germania, o echipă unde au evoluat inclusiv doua chinezoaice naturalizate. Daniela Dod... citeste mai mult
 • catalina-ponor-si-marian-dragulescu-patru-medalii-306800_185x142
  Marian Drăgulescu și Cătălina Ponor, pat
  Gimnaștii români s-au întors de la Cupa Mondială ce a avut loc în Szombathely, Ungaria, cu 4 medalii. Acestea au fost cucerite de veterani ai lotului, mai exact Marian Drăgulescu și Cătălina Ponor. Ponor a reușit să se impună la bârnă, încheind p... citeste mai mult
 • 3_daum-nu-ne-strica-si-euro-de-ce-rezultatul-cu-muntenegru-e-vital-si-pentru-euro-2020-liga-natiunilor-si-noul-sistem-de-calificare-introdus-din-2018-de-uefa-explicate-in-detaliu-520017_185x142
  România la Liga Națiunilor
  Noul sistem de calificare pentru Euro 2020 introdus de UEFA este foarte diferit de ceea ce a fost până acum, de aceea vom explica în detaliu de ce este vital să învingem reprezentativa lui Muntenegru. Naționala României a avut rezultate slabe î... citeste mai mult