SCHI: Airbagul – APROBAT, dar sportivii îl evită!

airbag

MOLVENA, Italia – Clavicule rupte. Umeri spulberați. Hemoragie internă. Plămâni lezați. Aceste leziuni, și chiar mai rău, sunt posibile de fiecare dată un schior de clasă mondială sare prin poarta de plecare și alunecă pe pista de zăpadă.

Având în vedere acestea, nu este surprinzător faptul că organul internațional de conducere din lumea schi-ului a aprobat recent pentru utilizare un dispozitiv de siguranță tip airbag care a fost în dezvoltare de aproape patru ani. Dar mulți concurenți și-au exprimat reticența față de noua tehnologie.

Părerea celor din afara acestui sport

Pentru outsideri, această reacție ar putea părea nepotrivită. Ce schior care se aruncă în jos cu o viteză de până la 90 de mile pe oră nu ar vrea un pic mai multă protecție, mai ales în cazul în care gâtul, umerii și pieptul ar putea fi protejați în cazul unui accident violent? Dar, așa cum se întâmplă adesea în sportul profesionist, banii și toate performanțele sunt factori care concurează cu, dacă nu depășesc, problemele de siguranță.

“Ca și schiori, cu toții vrem viteză cât mai mare posibil, iar airbag-ul adaugă o mică greutate, un mic lucru pe spatele tău”, a spus olimpicul Statelor Unite, Marco Sullivan, în legătură cu ultimul design de aribag, care seamănă cu o mică vestă cu un senzor pe bază de computer și o mică canistră atașată spatelui. ”Dacă ești singurul concurent care o poartă, probabil este un dezavantaj major în ceea ce privește viteza.”

Airbag-ul nu este încă obligatoriu

În ciuda beneficiilor aparente ale airbag-urilor, similare cu cele folosite în cursele de motociclete, federația internațională de schi a ezitat să le facă obligatorii. Federația, cunoscută după acronimul său franțuzesc, F.I.S, a declarat săptămâna trecută, în timpul campionatului mondial Alpine din Beaver Creek, Acolo., că ar vrea să aștepte până când skiorii vor avea mai multe opțiuni, pentru că airbag-ul este fabricat în acest moment de o singură companie.

”Nimeni nu va purta airbag-ul până când nu îl va purta toată lumea”, a spus Sullivan. Perspectiva lui Sullivan nu este unică, în orice sport. Atleții de performanță sunt, ca regulă, mofturoși când vine vorba de orice ar avea legătură cu performanțele lor, chiar și de la distanță. ” (Fanii baseball-ului și-ar putea aduce aminte cum unii jucători au respins noile versiuni, mai sigure, de căști, doar din cauza aspectului lor bulbos.) Iar pe lista lucrurilor de care sportivii sunt obsedați, echipamentul este, probabil, o arie în care atleții sunt foarte particulari.

Schiorii – reticenți față de airbag

Dintr-un anumit punct de vedere, ezitarea skiorilor este de înțeles, până la urmă. Diferența dintre primul loc și locul al 12lea la coborâre, la masculin, la Sochi Olympics de anul trecut a fost de mai puțin de o secundă. Orice lucru care ar putea avea chiar și un efect minuscul asupra rezultatului (sau care ar putea fi înțeles ca având unul) este de evitat de către atleți. Însă în timp ce catastrofele și căderile în schi-ul de top nu sunt comune, accidentările pe care le suferă sportivii atunci când acestea se întâmplă, sunt înfiorătoare. Leziuni ale părții inferioare a corpului, precum ligamente rupte ale genunchilor sau picioare rupte, se întâmplă adesea, însă leziunile care apar în partea superioară a corpului sunt adesea cele mai severe.

Pericolele actuale din lumea schiului

Americanul Bode Miller, care s-a accidentat la spate într-o căzătură în martie anul trecut, a ratat întregul sezon al Cupei Mondiale după ce a suferit o intervenție chirurgicală în noiembrie pentru o hernie de disc. El s-a întors în competiție joi, în super-G, la campionatele mondiale, dar s-a accidentat din nou.

Conform informațiilor compilate de F.I.S, aproape 20% din cele 726 accidentări înregistrate în ultimele 8 sezoane ale evenimentelor Alpine din Cupa Mondială au inclus capul, gâtul, umerii sau pieptul. Mai mult de un sfert din aceste leziuni au făcut ca atleții să piardă 28 sau mai multe zile de antrenament sau competiție.

Povestea dezvoltării airbagului pentru schiori

Un efort de a reduce acele numere a făcut ca F.I.S. să facă un parteneriat cu compania italiană Dainese, poate cel mai bine cunoscută pentru legătura sa cu cursele de motociclete, pentru care a creat numeroase dispozitive de siguranță, inclusiv un sistem airbag care este folosit de motocicliștii de top.

În 2011, Dainese, lucrând cu F.I.S, a început să dezvolte un airbag care ar putea fi folosit pentru schi. Provocarea a fost una imensă. În primul rând, s-a pus problema creării unui sistem care ar putea dermina corect când este nevoie de el, să distingă eficient diferența dintre un schior care își pierde echilibrul și este capabil să îl recupereze și unul care își pierde echilibrul și merge spre o accidentare evidentă.

Îmbrăcăminte inteligentă

”De aceea o numim îmbrăcăminte inteligentă”, a spus Vittorio Cafaggi, manager pentru dezvoltare strategică la Dainese, într-un interviu despre cercetarea și dezvoltarea făcută de companie la Molvena. ”Nu este necesar doar să te protejeze; trebuie să știe și când ai nevoie de protecție.”

Provocarea construirii acestui sistem de tip airbag

Pentru a face posibil acest lucru, inginerii Dainese folosesc giroscoape, accelerometre și dispozitive GPS de tracking pentru a monitoriza poziția atletului, unghiul cu pământul și viteza. Dacă unghiul și viteza unui schior se schimbă drastic de repede, trimițând valori diferite față de algoritmul normal, airbagul se umflă.

Una dintre cele mai mari provocări a fost luarea în considerare a diferitelor sărituri pe care atleții le fac în timpul unei curse. Inițial, schiorii riscau să li se umfle airbag-urile ori de câte ori coborau rapid, așa că a fost adăugat un mod de zbor (”flying mode”).

O altă problemă pentru Dainese a fost design-ul fizic. Schiorii poartă haine foarte mulate, cu un suport pentru spate pe sub, iar airbag-urile inițiale semănau cu niște jachete umflate.

Ultima versiune despre care Cafaggi a spus că este gata de utilizare, este mult mai subțire și folosește material sintetic – gândiți-vă la o bluză de alergat – care ține un dispozitiv electronic de mărimea unui card, o canistă cu gaz pentru a umfla airbag-ul și airbag-ul în sine. Sistemul este alimentat de o mică baterie.

În prezent, a spus Cafaggi, sistemul nu poate fi folosit de către schiorii recreaționali pentru că ei, pur și simplu, nu reușsesc să facă din acest airbag de unică folosință un element foarte practic. În orice caz, Dainese a creat un airbag pentru motociclete pentru utilizare domestică și deși modificarea algoritmului airbag-ului pentru a-l face compatibil cu utilizarea recreativă ar fi un mare pas înainte, o versiune pentru amatori nu este imposibilă, a continuat Cafaggi.

În timpul procesului de dezvoltare, Dainese a lucrat cu atleți dintr-un număr de federații internaționale pentru a solicita feedback, iar Cafaggi a atacat afirmația lui Marco Sullivan legată de faptul că oricine ar purta airbag-urile ar fi într-un mare dezavantaj în termeni de viteză. Versiuni anterioare ale sistemului erau, de fapt, considerate de F.I.S. ca fiind avantajoase pentru schiorii care le purtau, a spus Cafaggi. După testare frecventă de tip wind-tunnel, modelele actuale au fost găsite ca fiind ”aerodinamic neutre.”

Airbag-ul a fost aprobat. Deja este utilizat.

Sistemul, pe care Dainese îl numește D-air, a fost aprobat pentru utilizare încă de pe 31 decembrie, iar Cafaggi a spus că Mirena Küng, un schior elvețian, l-a folosit în competiție în timpul unui eveniment la feminim în St. Moritz, Elveția, luna trecută.

Acel eveniment a fost, în orice caz, o întâmplare. Ted Ligety, un star american, a fost sceptic în privința întregului concept al airbag-urilor, notând faptul că în cursele de motociclete, un airbag ar putea fi proiectat pentru a se umfla atunci când sportivul cade. ”În cursele de schi”, a spus el, ”nu este atât de ușor.”

Werner Heel, un schior italian care are un parteneriat cu Dainese, a spus că el este dornic să folosească airbag-ul doar la antrenamente, pentru că se simte puțin ”îngustat” de către vestă. Steven Nyman, un american care nu este afiliat cu Dainese, a spus că i s-a oferit una, dar a refuzat-o pentru că nu este făcută de nici unul dintre sponsorii săi și nu are încredere încă. Dacă airbag-ul se activează la momentul nepotrivit, a spus Nyman, ”este complicat.”

Lăsați un comentariu

 

ACEASTA VESTE AR PUTEA FI DE INTERES PENTRU TINE

  • 185x142
    Filmul finalei Australian Open 2018: Cum
    Așteptarea dureroasă a Carolinei Wozniacki s-a încheiat după ce domnișoara de onoare din tenis a reușit să câștige la Australian Open 2018. Superstarul danez este pe punctul de a se clasa pe primul loc după ce a învins-o pe Simona Halep într-una ... citeste mai mult
  • 185x142
    Miza e primul loc la Australian Open pen
    MELBOURNE, Australia (AP) - Pentru a doua oară în turneu, Simona Halep s-a confruntat cu puncte de meci și a știut că o greșeală ar însemna o ieșire din Australian Open și pierderea probabilă a primului loc în clasament. Pentru a doua oară în m... citeste mai mult
  • 185x142
    Programul Australian Open: Simona Halep
    Organizatorii de la Australian Open 2018 au anunțat programul pentru sâmbătă al turneului de la Melbourne, iar meciul care ne interesează este cel al Simonei Halep! Jucătoarea de 26 ani, aflată pe locul 1 WTA, va juca vineri spre sâmbătă noap... citeste mai mult