SCHI: Jean-Baptiste Grange revine, în căutarea AURULUI

grange

BEAVER CREEK, Colorado – Așa cum era așteptat, un schior a câștigat un al doilea titlu mondial duminică. Surpriza a fost că nu a fost Marcel Hirsher, starul austriac și apărătorul titlului, care era într-o poziție excelentă după ce câștigase prima rundă.

În locul său, a fost Jean-Baptise Grange, un francez de 30 de ani, care a gestionat excelent presiunea și zăpada grea de la finalul cursei din Campionatul Mondial de Schi Alpine.

Cuvintele lui Jean-Baptise Grange despre cursă

”Sincer, nu credeam că am capacitatea de a face asta”, a spus el. Grange nu mai câștigase o cursă majoră sau chiar o Cupă Mondială de când a reușit să obțină primul său titlu mondial în slalom, în Garmisch, Germania, în 2011.

Însă după ce a terminat pe locul al 5-lea în prima rundă, Grange a schiat frumos și echilibrat și a controlat runda a doua pentru a obțina conducerea cu un timp combinat de 1 minut și 57.47 secunde.

Mai mult de atât, el încă nu se gândea la victorie, nu în lumina istoriei recente și nu cu alți 4 schiori în urma sa.

Însă nici unul dintre ultimii 4 finaliști nu a reușit să îl prindă. Nici Mattias Hargin sau Andre Myhrer din Suedia. Nici Alexander Khoroshilov, veteranul rus care a dus schiatul la un nou nivel în acest sezon. Nici măcar Hirscher, care a fost pentru foarte mult timp cel mai bun schior din lume și un finisher notoriu într-un eveniment incredibil de dificil.

”Slalomul este atât de neobișnuit, atât de imprevizibil”, a spus Stéphane Quittet, antrenorul foarte vechi al lui Grange. ”Este o disciplină atât de stresantă, atât de obositoare pentru toată lumea – chiar și pentru antrenori.”

Cursa a fost incredibil de dificilă

Prima rundă de vineri nu a fost doar epuizantă. Cursa setată a fost extrem de dificilă – înceată și plină de întoarceri extreme – iar mulți dintre sportivii care au fost destul de norocoși să ajungă până jos păreau epuizați.

Fritz Dopfer, germanul care a obținut medalia de argint, își lua oxigen printr-o mască în timpul pauzelor. În total 43 de skiori au eșuat din a finaliza runda, inclusiv ultimii 3 campioni olimpici la slalom: Benjamin Raich (Austria), Giuliano Razzoli (Italia) și Mario Matt (Austria).

”Prima rundă a fost dificilă, a fost cel mai urât sentiment posibil”, a spus felix Neureuther, coechipierul lui Dopfer, care a câștigat medalia de bronz.

Vreme proastă pentru o finală

Însă pentru a doua rundă, cursa și condițiile au creat o schimbare abruptă. Acest turneu mondial a fost plin de zile cu soare, cu unii spectatori care priveau cursele în tricouri. Însă zăpada a început să cadă puternic după prima rundă de duminică.

Coeficientul de frecare a scăzut dramatic, dar asta nu a fost ideal pentru nimeni, Ted Ligety, starul american care a câștigat în trecut aurul la slalomul gigant de aici, a început al 16-lea în runda a doua, la puțin timp după pauza de televiziune, și a terminat pe locul al 21-lea.

”Am schiat foarte slab”, a spus el. ”A intra imediat după pauză, atunci când ningea atât de tare și nici nu se aluneca cum trebuie, a fost destul de dezamăgitor. Însă schiatul meu nu a fost bun de la început.”

Hirscher, care câștigase deja două medalii de aur și una de argint aici, pierdea timp în favoarea lui Grange, dar încă păstra o distanță bună atunci când a ajuns la finish foarte rapid în runda a doua. Apoi el a agățat o poartă și a fost eliminat.

Jos, la zona de finish, cu zăpada care cădea puternic și obstrua vederea, Grange a devenit deodată epicentrul unui group hug al compatrioților.

Povestea lui Jean-Baptise Grange

”Este o poveste umană incredibilă, o poveste de revenire extraordinară”, a spus Quittet.

Beaver Creek nu a fost întotdeauna aducătorul de vești bune pentru Grange. El a suferit prima accidentare de genunchi serioasă aici, în timpul unei curse ”giant slalom” în 2009.

”Am avut emoții mari aici, în Beaver Creek, atât rele, cât și foarte bune”, a spus Grange. Dopfer, de pe locul al doilea, a fost cu 0.35 secunde în spatele lui Grange. Neureuther, liderul Cupei Mondiale la slalom în acest sezon, a fost cu 0.55 secunde în spatele lui Grange.

”Atunci când am trecut linia de finish după a doua rundă, nu m-aș fi gândit niciodată că acest lucru e suficient”, a spus Neureuther. ”Cu o greșeală atât de mare, m-am gândit, asta nu va fi îndeajuns, dar vezi cam cât de repede merge treaba în schi. Cineva face o greșeală, iar tu urci pe podium.”

A fost prima medalie de aur aici pentru Franța, motorul de schi tradițional care a produs sportivi precum Henri Oreiller, Jean-Claude Killy și Luc Alphand, dar și o duzină de campioni olimpici la coborâre în Jean-Luc Cretiér și Antoine Dénériaz.

”Aceasta este o frumoasă rază de soare pentru noi”, a spus Michel Vion, președintele Federației Franceze de Schi, în timp ce zăpada se aduna în părul său negru și pe jacheta sa.

Mai apoi, zăpada se așternea pe Grange, atunci când el își primea medalia de aur și un cor de copii cânta imnul național al Franței, ”La Marseillaise”, pentru prima dată la aceste campionate. ”Mă gândeam la toate provocările prin care am trecut, și mă gândeam la toți oamenii de care îmi pasă”, a spus Grange.

Reveniri spectaculoase în schi

Schi-ul alpin – o profesie periculoasă – este plin de povești cu reveniri spectaculoase. Accidentări, în mod particular accidentările de genunchi, sunt cele mai frecvente, însă Grange a avut foarte multe de partea sa: două la genunchi, una la umăr și o durere de spate cronică în 2012, despre care el spusese că îl făcuse să considere retragerea.

”A fost ceva care nu se mai oprea, și era dureros”, a spus el. ”Genunchiul, umărul, spatele, genunchiul. Toate, pe rând. Și eu eram în dureri permanente cu spatele. Dar am rezistat, și am rezistat, și am luptat.”

Lăsați un comentariu

 

ACEASTA VESTE AR PUTEA FI DE INTERES PENTRU TINE

  • 185x142
    Filmul finalei Australian Open 2018: Cum
    Așteptarea dureroasă a Carolinei Wozniacki s-a încheiat după ce domnișoara de onoare din tenis a reușit să câștige la Australian Open 2018. Superstarul danez este pe punctul de a se clasa pe primul loc după ce a învins-o pe Simona Halep într-una ... citeste mai mult
  • 185x142
    Miza e primul loc la Australian Open pen
    MELBOURNE, Australia (AP) - Pentru a doua oară în turneu, Simona Halep s-a confruntat cu puncte de meci și a știut că o greșeală ar însemna o ieșire din Australian Open și pierderea probabilă a primului loc în clasament. Pentru a doua oară în m... citeste mai mult
  • 185x142
    Programul Australian Open: Simona Halep
    Organizatorii de la Australian Open 2018 au anunțat programul pentru sâmbătă al turneului de la Melbourne, iar meciul care ne interesează este cel al Simonei Halep! Jucătoarea de 26 ani, aflată pe locul 1 WTA, va juca vineri spre sâmbătă noap... citeste mai mult