SPORT: Lance Armstrong – taxat cu 10 milioane de dolari

armstrong

AUSTIN, Texas – O comisie de arbitraj le-a ordonat lui Lance Armstrong și celor de la Tailwind Sports Corp să plătească 10 milioane de dolari ca urmare a unei dispute legate de o fraudă cu o companie specializată în promoții pentru ceea ce a numit ”o mascaradă de neegalat, o înșelăciune, o fraudă și o conspirație internațională”, care a acoperit utilizarea de către Lance a medicației de sporire a performanțelor.

Compania din Dallas, SCA Promotions, a anunțat decizia 2-1 împotriva fostului ciclist atunci când arbitrii au spus luni că ei ceruseră Curții Civile nr. 116 a Districtului din Texas să confirme legea arbitrajului, datată 4 februarie. Comisia a inclus o persoană neutră, care a oferit câștig de cauză celor de la SCA, și o persoană selectată de fiecare parte.

Avocatul lui Armstrong a făcut recurs

Tim Herman, un avocat al lui Armstrong, a insistat că decizia stabilită acum este împotriva legilor din Texas și a prezis că ar putea fi modificată de un judecător.

SCA le-a plătit lui Armstrong și companiei Tailwind, firma de team management care a fost dizolvată, în jur de 12 milioane de dolari în bonusuri în timpul carierei lui Armstrong, atunci când el a câștigat 7 titluri Tour de France. Acele victorii au fost retrase campionului Lance Armstrong și echipelor sale US Postal Service după ce s-a descoperit că el folosise medicație de îmbunătățire a performanței sportive.

SCA a disputat acele bonusuri prin legea arbitrajului în 2005, iar acel caz a produs fundația dovezii de dopaj, folosită mai târziu împotriva lui. În ciuda acuzărilor, Armstrong a continuat să nege că s-a dopat, iar compania a mers pe mâna acestuia și i-a plătit 7 milioane de dolari în 2006.

Lance Armstrong – dat în judecată

Compania l-a dat în judecată pe Armstrong pentru a-și lua banii înapoi după ce dovada dopajului a fost dezvaluită public printr-un raport al U.S. Anti-Doping Agency și printr-un interviu-confesiune televizat, cu Oprah Winfrey.

Cazul a fost trimis înapoi la comisia de arbitraj inițială, de către Richard Faulkner (independent chairman), omul ales de cei de la SCA – Richard Chernick, și omul lui Armstrong, Ted Lyon. În ședințele comisiei de arbitraj din 2005, Armstrong a depus mărturie sub jurământ că nu a folosit medicație de îmbunătățire a performanței sportive.

”Înșelăciunea nu este niciodată profitabilă”, a spus majoritatea în noua decizie. ”Tailwind Sports Corp. și Lance Armstrong au fost condamnați public. Aceasta este o descurajare inadecvată. Înșelăciunea necesită sancțiuni reale, de însemnătate.

Președintele și fondatorul SCA, Bob Hamman, este încântat de decizia luată de comisie.

”Este greu de descris cât rău a făcut seria de minciuni a lui Lance Armstrong companiei SCA, dar acesta este un bun start pentru a începe să reparăm lucrurile”, a spus Hamman.

Armstrong a spus că declarația sa originală nu putea fi schimbată prin lege. Majoritatea comisiei a spus că cele 10 milioane de dolari reprezintă o pedeapsă pentru minciunile lui Armstrong și eforturile sale de a intimida sau de a corupe martorii din cazul anterior.

”Această decizie nu are precedent”, a spus Herman.

Compania SCA – vinovată și ea

Herman a notat dezacordul lui Lyon, care a spus că comisia nu a fost înșelată în declarația originală, atunci când a anunțat încetarea acordului voluntar intentat de SCA.

”Nu există nici un caz sau statut în Texas care să permită acest tip de sancțiuni la 9 ani după ce decizia a fost luată”, a scris Lyon în dezacordul său.

Dezacordul lui Lyon a atacat, de asemenea, SCA, notând faptul că, în 2005, comisia de arbitraj a aflat că SCA era implicată în vânzări de asigurări în Texas, fără să aibă licență, ceea ce ar fi produs daune de peste 22 milioane de dolari, raporat la primele declarații ale lui Lance Armstrong.

”Nici una dintre cele două părți din acest caz nu a venit aici cu mâinile curate”, a scris Lyon.

”Decizia finală luată de comisie îmi aduce aminte de regula ”Fă ceea ce corect.” Nu contează care e legea, haideți să facem ceea ce este corect”, a scris Lyon. ”Cei care arbitrează, ca și judecătorii, nu au luxul acela, iar comisia și-a depășit puterea și autoritatea prin implicarea sa aici.”

Armstrong este dat în judecată și de guvernul federal, dar și de fostul coechipier, Floyd Landis, într-o acțiune de fraudă în contractul de sponzorizare cu Postal Service. Acel caz va intra în sala de judecată abia în 2016.

Lăsați un comentariu

 

ACEASTA VESTE AR PUTEA FI DE INTERES PENTRU TINE

  • Filmul finalei Australian Open 2018: Cum
    Așteptarea dureroasă a Carolinei Wozniacki s-a încheiat după ce domnișoara de onoare din tenis a reușit să câștige la Australian Open 2018. Superstarul danez este pe punctul de a se clasa pe primul loc după ce a învins-o pe Simona Halep într-una ... citeste mai mult
  • Miza e primul loc la Australian Open pen
    MELBOURNE, Australia (AP) - Pentru a doua oară în turneu, Simona Halep s-a confruntat cu puncte de meci și a știut că o greșeală ar însemna o ieșire din Australian Open și pierderea probabilă a primului loc în clasament. Pentru a doua oară în m... citeste mai mult
  • Programul Australian Open: Simona Halep
    Organizatorii de la Australian Open 2018 au anunțat programul pentru sâmbătă al turneului de la Melbourne, iar meciul care ne interesează este cel al Simonei Halep! Jucătoarea de 26 ani, aflată pe locul 1 WTA, va juca vineri spre sâmbătă noap... citeste mai mult