Sporturi: Ce este MMA și UFC?

Sporturi: Ce este MMA și UFC?

Avându-și originile în sportul full contact Vale tudo din Brazilia, UFC a fost creat în Statele Unite în 1993, având reguli minime, fiind promovat ca o competiție pentru a determina cele mai eficiente arte marțiale pentru pentru situații de luptă fără arme.

Nu a durat mult până când luptătorii au realizat că dacă vor să intre în competiție cu cei mai buni, atunci au nevoie să se antreneze în discipline adiționale. Luptătorii UFC au început să se transforme în luptători bine definiți, echilibrați din toate punctele de vedere, fiind capabili de a lupta în orice situație. Acest mix de stiluri de luptă și abilități a început să fie cunoscut drept mixed martial arts (MMA).

Astăzi, UFC este cea mai mare organizație în MMA și pune în aplicare Unified Rules of Mixed Martial Arts fără excepție. Cu mai multe de 40 de lupte pe an, UFC găzduiește cei mai buni jucători din lume. Evenimentele nu au loc doar în America, ci și în alte țări de pe tot globul.

Metode de a câștiga în MMA

O luptă UFC ține audiența în priză din cauza diferitelor tipuri de arte marțiale utilizate în același timp. O luptă începe în picioare, dar se poate ajunge rapid la podea sau chiar pe pereții Octagon – niciodată nu se știe! Indiferent în ce direcție merge lupta sau ce stiluri de luptă sunt folosite, metodele de victorie sunt aceleași: knockout, înfrângere, decizie.

Categorii de greutate în MMA

UFC recunoaște 9 clase de greutate, variind de la 52 la 120. Cei din categoria grea sunt recunoscuți pentru puterea lor incredibilă, dar și pentru loviturile aruncate cu o forță extremă. Cei din cele categorii – Bantamweights și Flyweights (categoriile mijlocie și ușoară) – sunt recunoscuți pentru viteză și agilitate.

Luptătorii au voie să treacă dintr-o categorie în alta prin modificarea greutății, însă în momentul în care merg într-o categorie mai ușoară, pot sacrifica forță, iar atunci când merg într-o categorie mai grea este posibil să nu mai fie atât de rapizi precum înainte.

Unii luptători pot începe antrenamentul pentru un eveniment chiar dacă au câteva kilograme în plus pentru categoria respectivă – dar, în timp, pot pierde greutate. Odată ce un luptător decide să aibă o anumită greutate, atunci el urmează indicații nutriționale stricte pentru rehidratare, pentru a fi pregătit de luptă în parametrii corecție. Alți luptători pot alege să își mențină aceeași greutate și să rămână în aceeași categorie, astfel că nu este nevoie să piardă kilograme sau să pună înainte de o luptă.

OCTAGON™-ul

Octagon-ul de 70 metri pătrați măsoară 9 m lungine și 1,8 m înălțime, fiind creat cu gândul la fair-play și siguranță. Pereții și suprafețele protejează luptătorii din a cădea în afară (sau să fie împinși). Unghiurile mari nu le permit luptătorilor să rămână blocați în colțuri – fără cale de ieșire. Din moment ce boxul are loc într-un ring pătrat, iar wrestling-ul într-un cerc, Octagon evită să ofere unei arte marțiale avantajul suprem. Cât timp are loc lupta, doar doi luptători și un arbitru au voie în interiorul Octagon-ului. Între runde, ambele porți sunt deschise pentru a permite

#1 Luptătorii

Octagon-ul are un colț albastru și unul roșu, iar luptătorii primesc fiecare câte unul. Aceștia au benzi roșii sau albastre în jurul mănușilor lor pentru a indica de care colț aparțin. După ce își fac intrarea, cei doi adversari așteaptă în respectivele colțuri până când arbitrul dă startul luptei.

#5 Arbitrii

Trei judecători licențiați notează fiecare rundă din fiecare partidă în cazuș în care ambii luptători încă sunt în picioare la sfârșit. În acest caz, lupta este decisă prin DECIZIE și câștigătorul este determinat de notele judecătorilor.

#2 Arbitrul

Un arbitru este în afara Octagon-ului înainte de o luptă pentru a inspecta corpul pentru orice eroare tehnică și pentru a se asigura că luptătorii poartă accesoriile necesare. Odată ce un luptător a fost inspectat, acesta trebuie să intre imediat în Octagon. Există un alt arbitru care se asigură că regulile sunt respectate înăuntru, rolul său fiind de a oferi instructajul luptătorilor, dar și pentru a opri lupta – dacă acest lucru este necesar.

#6 Comentatorii

Joe Rogan și Mike Goldberg sau Kenny Florian și Jon Anik comentează lupta de pe marginea Octagon-ului. Odată ce lupta este finalizată, Joe Rogan sau Jon Anik vor intra în Octagon pentru a lua un interviu luptătorilor.

#3 ”Cutmen”

”Asistenții” sunt desemnați fie în colțul roșu, fie în cel albastru pentru a lucra cu luptătorul din respectivul colț. Înainte de intra în Octagon, asistenul aplică vaselină pe sprâncene și obrazi, zonele cele mai predispuse loviturilor. Un asistent nu are voie să atingă atleții între runde, decât dacă acesta este tăiat sau are edem facial.

#7 Executivii UFC

Șefii UFC privesc evenimentul de pe margine. Ei decid cine câștigă Performance of the Night și Fight of the Night și prezintă bonusurilor luptătorilor la sfârșitul evenimentului.

#4 Membrii echipei luptătorului

Un membru al echipei luptătorului are dreptul de a sta în colțul acestuia pentru a-l motiva și pentru a oferi instrucțiuni între runde. Doar doi oameni au voie să intre în Octagon pentru fiecare colț, astfel că dacă un asistent este absolut necesar, atunci doar un singur membru al echipei luptătorului are voie să intre între runde. Acesta poate să maseze mușchii, să aplice gheață și să asigure apă, dacă aceasta este necesară.

#8 Fetele din Octagon

Femeile din Octagon care țin numerele nu sunt acolo doar pentru ”peisaj” – ele amintesc audienței ce rundă urmează. O femeie face înconjurul Octagon-ului ținând în mână numărul – între runde.

Lăsați un comentariu

 

ACEASTA VESTE AR PUTEA FI DE INTERES PENTRU TINE

  • 185x142
    Filmul finalei Australian Open 2018: Cum
    Așteptarea dureroasă a Carolinei Wozniacki s-a încheiat după ce domnișoara de onoare din tenis a reușit să câștige la Australian Open 2018. Superstarul danez este pe punctul de a se clasa pe primul loc după ce a învins-o pe Simona Halep într-una ... citeste mai mult
  • 185x142
    Miza e primul loc la Australian Open pen
    MELBOURNE, Australia (AP) - Pentru a doua oară în turneu, Simona Halep s-a confruntat cu puncte de meci și a știut că o greșeală ar însemna o ieșire din Australian Open și pierderea probabilă a primului loc în clasament. Pentru a doua oară în m... citeste mai mult
  • 185x142
    Programul Australian Open: Simona Halep
    Organizatorii de la Australian Open 2018 au anunțat programul pentru sâmbătă al turneului de la Melbourne, iar meciul care ne interesează este cel al Simonei Halep! Jucătoarea de 26 ani, aflată pe locul 1 WTA, va juca vineri spre sâmbătă noap... citeste mai mult