Știința pariurilor sportive

Deși pariurile sportive sunt deseori considerate jocuri de noroc, îndrăznim să contrazicem această presupunere sau afirmație, și să susținem că pariurile sportive sunt mai mult știință și informație, decât pur noroc. Acest lucru se aplică, bineînțeles, în cazul în care discutăm cu jucători fideli, care urmăresc evoluția jocurilor și au deprins, de-a lungul timpului, arta de a paria cu ochii deschiși.

Ca în orice alt domeniu, și pariurile sportive sosesc cu instrucțiuni de utilizare și baze teoretice ce, odată însușite și stăpânite, pot ajuta pariorii să iasă câștigători din întâlnirea cu norocul. Iată trei considerente teoretice ce stau la baza unui pariu sportiv corect și avantajos.

Definiția pariului corect și avantajos

Începem cu noțiunile de bază și anume cu definirea conceptului de pariuri corecte. Totul pornește de la ecuația: Probabilitatea reală de a câștiga x Cota oferită = 1. Chiar și la o simplă privire, această ecuație este ușor de înțeles și, mai ales, logică. Urmând linia acestei ecuații, rezultă imediat că un pariu devine mai valoros cu cât produsul menționat mai sus este mai mare decât 1.

Pe baza corelării acestor două rezultate, obținem două concluzii foarte importante și demne de reținut:

Favoriții nu sunt însoțiți niciodată de o ofertă corectă

Acest lucru se datorează faptului că presiunea „jucătorilor” aduce cotele la un nivel foarte jos pe favoriți raportat la probabilitatea reală ca aceștia să câștige, pentru că este evident că nu joacă singuri. Fiecare poate alege să parieze pe favoriți la cote de 1.1, însă la o lună sau două de pariuri pe aceștia, rezultatele vor fi dezamăgitoare.

Nu ratați un value bet pentru nici un motiv

Este evident că o capacitate de a evalua probabilitățile se formează după ani de experiență, iar evaluarea pripită nu aduce niciodată rezultatele scontate, însă în momentul în care în zona voastră de interes își face apariția un value bet, nu ar trebui să îl ratați.

Acesta apare de exemplu într-o situație în care jucătorul consideră că probabilitatea de a plasa un pariu câștigător este de 60% și, pe deasupra, primește o cotă 2.1. În urma unui calcul simplu: 2.1 x 0.6 = 1.26. Bineînțeles, în momentul întâlnirii cu o astfel de situație trebuie avut în vedere money managementul.

Imposibilitatea de a falimenta o casă de pariuri

Este evident că o casă de pariuri nu poate fi falimentată pentru că are la bază parierea unor jucători împotriva altora. Astfel, banii circulă de la jucătorii mai puțin „norocoși” la cei mai „norocoși”, iar de-a lungul acestui circuit, casa de pariuri reține taxa sa, în calitate de organizator.

Ideea de bază este că jucătorii trebuie să fie stăpâni pe pariurile lor, să știe când să se oprească și să aibă obiective bine fixate.

Stabilirea cotelor inițiale și psihologia maselor

Cei care creează cotele inițiale se bazează pe specialiști ce au aflat secretele maselor și a reacției acestora la anumite oferte. Cotele sunt apoi supuse unor mici ajustări, ce au la bază evoluțiile ulterioare, astfel încât toate pariurile din ofertă să fie atrăgătoare. Jucătorii experimentați se bazează pe această presiune a maselor asupra cotelor pentru a identifica value bet-urile și a plasa pariuri corecte.